Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κόνιτσας καταγγέλλει νέα απόπειρα διαστρέβλωσης της ιστορίας του Γράμμου και τη μετατροπή του σε χώρο αναπαραγωγής του εμφυλιοπολεμικού μίσους και των χουντικών αντιλήψεων, με αφορμή την επανεκκίνηση των εργασιών διάνοιξης του δρόμου στην κορυφογραμμή του όρους.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι «ειδήμονες» στρατιωτικών θεμάτων και γνωστοί νοσταλγοί των τελετών της χούντας στο Γράμμο βγήκαν από τις φωλιές τους για να υποστηρίξουν ως «έργο εθνικής σημασίας» την επιχειρούμενη καταστροφή των κορυφών του βουνού, επικαλούμενοι μάλιστα τη δήθεν δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ), αναφέρει η παράταξη του ΚΚΕ στο Δήμο Κόνιτσας σχολιάζοντας αναρτήσεις του απόστρατου επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας Φράγκου Φραγκούλη.

Ο όρος αυτός, όμως, προέρχεται από τον αναγκαστικό νόμο 376/1936 του Μεταξά — νόμο που θεσπίστηκε για την «αντιμετώπιση της κατασκοπείας και των ενεργειών που απειλούν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας» και χρησιμοποιήθηκε τότε ως όπλο για την καταστολή του λαϊκού κινήματος, την ποινικοποίηση των ιδεών και τη δίωξη των δημοκρατικών πολιτών.

Η λεγόμενη Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως αφορούσε μια στενή λωρίδα εδάφους μερικών εκατοντάδων μέτρων κατά μήκος των συνόρων, στην οποία απαγορευόταν η είσοδος χωρίς ειδική άδεια. Ο δρόμος, όμως, που διανοίγεται σήμερα στον Γράμμο δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτική ζώνη, αφού απέχει τουλάχιστον τέσσερα χιλιόμετρα από τη γραμμή των συνόρων. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι η σύνδεση του χωριού Γράμμος με την κορυφή Γκέσος, όπου βρίσκεται το μνημείο και η εκκλησία που ανεγέρθηκε το 2020 μέσα σε 30 μέρες, με τη χρηματοδότηση παραστρατιωτικών και εκκλησιαστικών κύκλων, υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Εκεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε Αύγουστο τελούνται τα γνωστά «μνημόσυνα» με αναφορές σε «συμμοριτοπόλεμο», «κομμουνιστοσυμμορίτες», «εχθρούς της πατρίδας» και «εχθρούς του ελληνικού λαού», επιχειρώντας να αναβιώσουν τον πιο σκοτεινό αντικομμουνισμό και να ξαναγράψουν την ιστορία του λαϊκού αγώνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι γνωστός απόστρατος στρατηγός —φανερός υποστηρικτής του έργου— δηλώνει δημόσια ότι η διάνοιξη του δρόμου αποτελεί «υλοποίηση του σχεδίου» του μακαρίτη μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, γνωστού για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις του και τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Το «σχέδιο» αυτό περιλάμβανε την ανέγερση εκκλησίας δίπλα στο μνημείο στο Γκέσο, με στόχο τη νομιμοποίηση της παρουσίας και της συνέχισης των μνημοσύνων του μίσους — κατά παράβαση του νόμου 1863/1989, που απαγορεύει τέτοιες τελετές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας καταγγέλλει κάθε προσπάθεια στρατιωτικοποίησης και ιδεολογικής εκμετάλλευσης του Γράμμου. Ο Γράμμος είναι τόπος Ιστορίας και θυσίας του λαού μας, όχι πεδίο προπαγάνδας και διχασμού σημειώνει και καλεί τον λαό της Κόνιτσας να απορρίψει αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές και να υπερασπιστεί την αλήθεια, τη δημοκρατία και τη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία.