Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ιωαννιτών για δημοτικά τέλη.

Αναλυτικά:

Από νωρίς η νέα δημοτική αρχή Μπέγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει τα αντιλαϊκά της δόντια, εισηγούμενη την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 3.281.656,13 € (28%) για το 2024. 

Μιλάμε για τεράστια αύξηση, που θα προστεθεί στις πλάτες του λαού μας, μαζί με τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, τον πληθωρισμό στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και όλες τις αυξήσεις που ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα, ενώ γεμίζουν τα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων. 

Πρόκληση Νο1: 

Προκλητικό είναι το γεγονός ότι ένα τεράστιο κομμάτι αυτών των χρημάτων (4.242.000,00) υπολογίζεται να δοθούν στον, προσφάτως ιδιωτικοποιημένο, ΦΟΔΣΑ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) και 2.730.000,00 σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για ακόμα μια φορά, τις ιδιωτικοποιήσεις ακολουθούν τεράστιες αυξήσεις που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. 

Σε αντίθεση με τους ομίλους, δεν είναι τόσο «ανοιχτοχέρηδες» με τους εργαζόμενους του δήμου, καθώς δίνουν ψίχουλα για να συντηρήσουν τους κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή να δουλεύουν με παλιούς και ασυντήρητους κάδους και να επιβαρύνονται επικίνδυνα στην καθημερινή δουλειά τους. 

Πρόκληση Νο2: 

Την ώρα που τα χρήματα στα νοικοκυριά δεν φτάνουν μέχρι τις 15 του μήνα, οι μεγάλοι βιομηχανικοί και εμπορικοί χώροι (super market,, πολυκαταστήματα, βιομηχανίες κ.τ.λ) για ακόμα μια χρονιά, θα επιβαρυνθούν με μικρότερο συντελεστή δημοτικών τελών από τα νοικοκυριά. 

Οι δικαιολογίες της δημοτικής αρχής, πως η αύξηση έρχεται γιατί αυξάνεται το ενεργειακό κόστος λόγω της “ενεργειακής κρίσης” δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους. 

Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή, όσο και οι προηγούμενες: 

  • Οι ίδιοι στήριξαν όλες τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και την μετατροπής της ενέργειας σε εμπόρευμα. Τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας αντιμετωπίζουν τον Δήμο σαν “πελάτη” που θα τους φέρει κέρδη. ● Δεν έχουν πει κουβέντα και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δημιουργούν την “ενεργειακή κρίση” στο όνομα της “ενεργειακής μετάβασης” και της “πράσινης οικονομίας”, που καλούν το λαό να πληρώσει το μάρμαρο.

Άρα έχουν βάλει και αυτή το λιθαράκι τους στην κατάσταση έχει διαμορφωθεί. Είναι συνένοχοι. 

Βάζοντας μπροστά την ενεργειακή κρίση, προσπαθούν να κρύψουν ότι οι αυξήσεις έρχονται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων βασικών πλευρών της λειτουργίας των Δήμων. Την ίδια ώρα θέλουν να κρύψουν ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απαιτούν από τους Δήμους να καλύπτουν μόνοι τους τα έσοδά τους, φορολογώντας για δεύτερη και τρίτη φορά τον λαό. Και για αυτά δεν λένε κουβέντα τόσο η παράταξη Μπέγκα, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Αλήθεια, γιατί δεν απαιτούν τα εκατομμύρια που χρωστάει η κεντρική κυβέρνησης στους Δήμους; Λεφτά που έχει μαζέψει πάλι μέσα από την φορολογία μας και τα έχει διαθέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επιδοτήσεις μεγάλων ομίλων. 

Γιατί δεν λένε κουβέντα για το απαράδεκτο νέο χαράτσι προς τους Δήμους, το λεγόμενο «τέλος ταφής απορριμμάτων» που έφεραν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με κόστος εκατομμυρίων για τους Δήμους; 

Η αύξηση των δημοτικών τελών αποδεικνύει: 

  • Το εχθρικό πρόσωπο που έχει και αυτή η δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, απέναντι στο λαό και στις ανάγκες του.
  • Ότι οι Δήμοι μετατρέπονται, με γρήγορους ρυθμούς, σε ακόμα ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που αφαιμάζει το λαϊκό εισόδημα.
  • Ότι τα “ανταποδοτικά τέλη” μόνο “ανταποδοτικά’’ δεν είναι για τον λαό, ο οποίος πληρώνει και ξαναπληρώνει φόρους σε κεντρικό κράτος και δήμους, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και προσβάσιμες σε όλους και τελικά βλέπει τα ταμεία των μεγαλοεργολάβων και ιδιωτικών ομίλων να φουσκώνουν από κέρδη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών και θα προτείνει: 

Ειδικά για: 

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους απόρους 

-Πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο 

οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή. 

– Πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο 

οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά 50%. – Τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή. 

– Τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%. 

– Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή. 

– Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%. 

– Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή. 

– Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 100 τ.μ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!