Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μέσα στις γιορτές με δηλώσεις του, επανέφερε το θέμα των οφειλών διαφόρων Δήμων της περιοχής προς την Περιφέρεια για την πληρωμή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), του έργου που έχει φτιάξει με ΣΔΙΤ η ΤΕΡΝΑ. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ την εποχή που οι Δήμοι λυγίζουν από τις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος που φτάνουν το +40%, που φορτώνονται τόσο το εξωφρενικό τέλος ταφής όσο και την απαράδεκτη περιβαλλοντική εισφορά, έρχεται και η Περιφέρεια Ηπείρου να τους «αποτελειώσει» ζητώντας τις οφειλές για το εργοστάσιο. 

Η Περιφέρεια όμως ευθύνεται αυτοτελώς για μια επιπλέον δαπάνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο: η πολυετής καθυστέρηση της της παράδοσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να επιβαρύνονται οικονομικά για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα και να πληρώνουν τις υπέρογκες χρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ. Σα να μην έφτανε αυτό, Δήμοι, που δεν έχουν το προσωπικό και το στόλο να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους μέχρι τη ΜΕΑ, αναγκάζονται να θάψουν τα σκουπίδια τους και να πληρώνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) μεγάλους όγκους απορριμμάτων αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουν και στο εργοστάσιο για σκουπίδια που δε μετέφεραν εξαιτίας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ. Και όλα χωρίς να υπολογίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση . 

Γι αυτό άλλωστε η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους για την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό γιατί το κριτήριο για την παράδοση ενός έργου είναι η ολοκλήρωσή του και τίποτα άλλο. 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου στην έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου έφεραν την απειλή για αποζημίωση ύψους 3,8 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ, μια υπόθεση που κανένας δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο της δικαστικής διαπάλης βρίσκεται.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ερωτάται: 

_Τι ενέργειες θα κάνει για να εξασφαλίσει από το Υπουργείο, κονδύλια για την πληρωμή του εργοστασίου όπως αντίστοιχα έκανε για την πληρωμή του εργολάβου που μεταφέρει το υπόλειμμα από το εργοστάσιο στους ΧΥΤ

_ Πότε επιτέλους θα παραδώσει τους ΣΜΑ στο ΦΟΔΣΑ 

_Τι ενέργειες θα κάνει για την επαναδιαπραγμάτευση της ληστρικής σύμβασης με το εργοστάσιο

 _Να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αξιώσεις των ιδιοκτητών του εργοστασίου απέναντι στη Περιφέρεια.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου 

Γιώργος Πρέντζας

Τίνα Ζέκα

Κώστας Κωτσαντής 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!