ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ «ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των «τοξικών» συμβολαίων της ασφαλιστικής VDV Leben, εταιρία η οποία έχει σταματήσει τη λειτουργία της μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της.Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από δικαστική έρευνα, αφού σύμφωνα με τη δικογραφία, λειτουργούσε χωρίς τις προδιαγραφές του νόμου. Κατόπιν, βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι» χιλιάδες πελάτες της, οι οποίοι είχαν συνάψει συμβόλαια ασφάλισης. Το «κανόνι» που ακολούθησε αυτό της εταιρίας «Ασπίς» είναι σαφώς μικρότερης εμβέλειας καθώς η εταιρία είχε λιγότερους πελάτες. Ωστόσο, στα Γιάννενα όσοι υπέγραψαν συμβόλαια με τη γερμανικών συμφερόντων εταιρία ξεπερνούν τους τριάντα, με τις συμφωνίες να έχουν κυμαινόμενη αξία: από μερικές χιλιάδες ευρώ, μέχρι ποσά που φτάνουν τις 450.000, όσο φημολογείται ότι κοστίζει ένα συμβόλαιο κατοίκου της Άρτας. Συνολικά, τα ποσά που διακυβεύονται στην περιοχή της Ηπείρου είναι άνω του 1.000.000 ευρώ. Πώς διακυβεύονται όμως; Η εταιρία είναι υπόλογη γιατί παρουσίαζε στον ισολογισμό της ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία, μετοχές και ομόλογα, αξίας 42 εκ. ευρώ. Τα συμβόλαια που υπέγραφε με τους πελάτες της, υπόσχονταν επιτόκια ύψους 10%, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης, έδιναν στην καλύτερη περίπτωση 3%. Με τριπλάσιο λοιπόν επιτόκιο, το δέλεαρ του εύκολου κέρδους ήταν μεγάλο για πολύ κόσμο, ο οποίος έπεσε στην παγίδα. Όλοι τους, παρότι πλήρωσαν δόσεις δέκα και δώδεκα ετών βρίσκονται τώρα να χάνουν, κατά πάσα πιθανότητα τα χρήματά τους, αλλά και το κεφάλαιο που τους υποσχέθηκε η εταιρία ότι θα έπαιρναν με το κλείσιμο των συμβολαίων (και φυσικά με το «βασιλικό» επιτόκιο).

Άλλοι ρηχά, άλλοι βαθιά

Άλλοι έπεσαν στα… ρηχά, με μικρότερα ποσά και είναι και αυτοί που, όπως εκτιμούν οι άνθρωποι οι οποίοι κινούν τις διαδικασίες στα Γιάννενα, για να συγκροτηθεί μια πρωτοβουλία ζημιωθέντων, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη ή δεν θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο να μπουν σε δικαστικούς αγώνες. Άλλοι όμως, έπεσαν στα βαθιά, με ποσά που όπως προαναφέρθηκε, φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το βαθύτερο πρόβλημα όμως, είναι άλλο. Αρκετοί από τους πελάτες της Leben υπέγραψαν τα συμβόλαια μέσω τραπεζών οι οποίες τα «προώθησαν», μαζί με στεγαστικά δάνεια. Με λίγα λόγια, ο πελάτης πειθόταν ότι θα μπορέσει λόγω του προνομιακού επιτοκίου του ασφαλιστήριου συμβολαίου, να «ισοφαρίσει» ένα κομμάτι της δαπάνης για το καινούργιο του σπίτι, πληρώνοντας λίγο μεγαλύτερη δόση. Τα σπίτια όμως προσημειώθηκαν και τώρα, μετά το «κανόνι», όλοι κρατάνε την αναπνοή τους για να δουν την επόμενη εξέλιξη.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας
Αυτή, είναι στα χέρια της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), την οποία συνέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια από τις καλές τις στιγμές. Την ευθύνη της επιτροπής έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θα αποφανθεί για την υπόθεση. Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί και η στάση των τραπεζών που εμπλέκονται και οι οποίες μέχρι στιγμής τηρούν και αυτές στάση αναμονής. Από την απόφαση όμως θα κριθούν και τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι πελάτες της VDVLeben. Οι πιθανότητες αποζημίωσης πάντως, ειδικά σε οικονομικές περιστάσεις όπως αυτές που διανύουμε, μόνο ανθηρές δεν είναι. Πολύ περισσότερο δε όταν τα «κανόνια» των ασφαλιστικών πληθαίνουν και, όπως συζητάει ο χώρος των ασφαλειών, αναμένονται και κάποια ακόμη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!