Το νοτιότερο σημείο του νησιού της Λευκάδας ονομάζεται Ακρωτήρι της Λευκάδας από τα διαδοχικά λευκά βράχια και Κάβος της Κυράς ή της Νιράς από την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ που λέγεται πως αυτοκτόνησε πηδώντας από τα ψηλά βράχια στη θάλασσα, εξαιτίας του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον Φάωνα.

Πέρα από τα έντονα ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την από αιώνων ζωή της, οι παραλίες είναι αυτές που την έχουν αναδείξει σε τουριστικό θέρετρο με εύκολη πλέον πρόσβαση από την Αθήνα (Ιόνια Οδός) και τη Βόρεια Ελλάδα (Εγνατία Οδός).

Το Κάθισμα, το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί είναι οι παραλίες που έχουν υμνηθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά η Λευκάδα δεν είναι μόνο αυτές οι παραλίες. Υπάρχουν δεκάδες μικρές και μεγάλες όπου ο επισκέπτης μπορεί να μείνει και να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και ό,τι έχει σχέση με τη θάλασσα. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει χωριά όπως η Καρυά αλλά και περιοχές όπως η Εγκλουβή που έχουν διατηρήσει το δικό τους χρώμα.

Οι παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά

Πόρτο Κατσίκι

Το Πόρτο Κατσίκι έχει ψιλή, βοτσαλωτή άμμο και βρέχεται από γαλαζοπράσινα νερά, ενώ ο βράχος πίσω από την παραλία έχει ύψος 100 μ. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την άκρη του βράχου.

Η παραλία είναι καλά οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar, ταβέρνα, χώρο στάθμευσης. Εως εκεί φτάνεις οδικώς αλλά και με καραβάκι.

Εγκρεμνοί

Τα 400 σκαλοπάτια που πρέπει να κατέβεις για να φτάσεις στα γαλαζοπράσινα νερά είναι μέρος της περιπέτειας προς τη μοναδικότητα του χώρου.

Οι Εγκρεμνοί δεν προσφέρουν σκιά. Είναι μία από τις πιο άγριες αλλά και πιο δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας. Φτάνεις οδικώς και από τη θάλασσα.

Πολύ κοντά στους Εγκρεμνούς υπάρχει ο Γιαλός. Ενα εξωτικό θαλασσινό τοπίο με χοντρή λευκή άμμο καθώς και βότσαλα σε ορισμένα σημεία.

Κάθισμα

Η τρίτη της παρέας, το Κάθισμα ξεχωρίζει λόγω της ψιλής λευκής άμμου και από τα βότσαλα. Το χρώμα των νερών την κάνει παγκόσμιας αναφοράς. Την ομορφιά συμπληρώνει η βλάστηση με πεύκα και έλατα που καλύπτουν την πλαγιά του βουνού. Οι αλεξιπτωτιστές πλαγιάς χρησιμοποιούν τον βράχο για να απογειωθούν και την παραλία για να προσγειωθούν, ενώ στο Κάθισμα μπορείς να απολαύσεις και πληθώρα water sports. Επίσης, τα ρηχά νερά την καθιστούν παραλία κατάλληλη και για παιδιά. Μην τελειώσεις τις διακοπές σου στη Λευκάδα χωρίς να έχεις δει ηλιοβασίλεμα από το Κάθισμα!

Σε αντίθεση με άλλες παραλίες, εδώ υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars, εστιατόριο, ταβέρνες, snack bar, water sports, χώρος στάθμευσης.

Αβάλι

Το Αβάλι έχει χοντρή λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και μοιάζει με αυτά τα θαλασσινά τοπία που βλέπεις στις διαφημίσεις, τόσο όμορφη είναι. Πλαισιώνεται από δέντρα, τα οποία σχηματίζουν πυκνό τείχος που φτάνει μέχρι την ακτή, ενώ θα σε εντυπωσιάσουν ακόμα οι βράχοι στην ακτή και τη θάλασσα. Κοντά στο χωριό Καλαμίτσι και την επίσης εντυπωσιακή παραλία Μεγάλη Πέτρα.

Αγιος Νικήτας

Το παραθαλάσσιο χωριό Αγιος Νικήτας είναι ένα από τα πλέον ελκυαστικά. Τα νερά πεντακάθαρα, ο κόλπος απάνεμος και γύρω από αυτόν δεκάδες ταβέρνες και καταστήματα.

Τρία χιλιόμετρα από τον Αγιο Νικήτα βρίσκεται μία από τις καλύτερες και πιο όμορφες παραλίες της Λευκάδας. Και οι 2 αυτές παραλίες είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λευκάδας, ενώ βρίσκονται σχετικά κοντά στην πόλη. Στα Πευκούλια μπορεί να βρει κανείς και κέντρο για αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Αγιοφύλλι

Στο νότιο τμήμα της Λευκάδας υπάρχει και το Αγιοφύλλι (μοναδική ομορφιά) κοντά στο χωριό Βασιλική, που είναι ξεχωριστό. Το ψαροχώρι Βασιλική προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Εδώ μπορείς να νοικιάσεις εξοπλισμό ιστιοπλοΐας, καγιάκ και κωπηλασίας, ενώ υπάρχει και λέσχη καταδύσεων για τους λάτρεις των υποθαλάσσιων εξερευνήσεων. Στη Βασιλική θα βρεις όλες τις ανέσεις που προσφέρει μία από τις πιο ανεπτυγμένες παραλίες της Λευκάδας, όπως φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Μικρός Γιαλός

Στη νότια πλευρά της Λευκάδας, δίπλα στο χωριό Πόρος, υπάρχει ο εξωτικός Μικρό Γιαλός. Μια επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ολοήμερη εκδρομή. Στην παραλία μπορείς να νοικιάσεις βάρκα-ποδήλατο ή κανό.

Το κοσμοπολίτικο Νυδρί

Μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστό τη δεκαετία του 1960 λόγω του Ωνάση, αλλά η συνέχεια είναι εντυπωσιακή. Ο κοσμοπολίτικος αέρας, τα εναλλακτικά σπορ, η κουζίνα και η διασκέδαση το έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος. Το Νυδρί σε λίγα χρόνια έγινε από ταπεινό ψαροχώρι jet set προορισμός.

Το Νυδρί ουσιαστικά απλώνεται σε δυο παράλληλους εμπορικούς δρόμους, με πολλές ς επιλογές για καφέ, φαγητό και ψώνια όλες τις ώρες της ημέρας.

Από το Νυδρί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μονοήμερες κρουαζιέρες στο Πόρτο Κατσίκι και άλλες δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας και βεβαίως στα κοντινά νησάκια, Σκορπιό, Μαδουρή, Πριγκιποννήσια, Μεγανήσι, αλλά και σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Η εκκίνηση γίνεται από το λιμάνι το πρωί και συνήθως η εκδρομή διαρκεί γύρω στις 8 ώρες. Υπάρχουν δυνατότητες και για ιδιωτικές μονοήμερες αποδράσεις.

Ανήκουν στη Λευκάδα. Τη συμπληρώνουν και την αναβαθμίζουν ως προς τη φυσική ομορφιά και προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίζουν ένα παρθένο μέρος με ελάχιστους αλλά καλοσυνάτους ανθρώπους οι οποίοι συνυπάρχουν με το πράσινο και την παράδοση…

Κάλαμος

Το νησί βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας και απέναντι από το ψαροχώρι της Αιτωλοακαρνανίας Μύτικα. Ελιές, πουρνάρια, κουμαριές, δάφνες και το μοναδικό στο είδος του θαλασσινό ή βασιλικό πεύκο δημιουργούν σπάνιο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις μικρές παραλίες.

O Kάλαμος υπήρξε επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821 καταφύγιο-ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια, σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη, η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη.

Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το Kεφάλι. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου.

Στα δάση του νησιού μπορεί κανείς να συναντήσει μικρά εκκλησάκια και παραδοσιακά κτίσματα και σε συνδυασμό με τον διαυγή βυθό που πλαισιώνει με αγάπη τη νησιωτική γη, ολοκληρώνουν το παραμυθένιο τοπίο.

Οι πιο γνωστές και προσβάσιμες παραλίες στον Κάλαμο είναι η Μυρτιά και το Ασπρογιάλι κοντά στο λιμάνι, η Αγριαπιδιά λίγο νοτιότερα, οι Πεύκοι και το Κεφάλι, ενώ στη δυτική πλευρά ξεχωρίζουν ο Κέδρος, το Αλεξάκι, οι Κήποι και ο Τράχηλος.

Καστός

Λίγα μίλια παραδίπλα υπάρχει ο Καστός, η μικρότερη κατοικημένη νησίδα των Επτανήσων με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων να μην ξεπερνά τους 50. Εδώ ο επισκέπτης κινείται χωρίς αυτοκίνητο. Οι βασικές παραλίες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της νησίδας. Και στα δύο νησιά τα ψάρια κυριαρχούν στην τοπική κουζίνα.

Από γεωγραφικής άποψης, τα δύο μικρά νησιά ανήκουν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων, ένα σχετικά άγνωστο σύμπλεγμα μικρών νησιών και βραχονησίδων γύρω από την Λευκάδα που περιλαμβάνει ακατοίκητες βραχονησίδες και γνωστά τουριστικά νησιά, όπως το Μεγανήσι.

Μεγανήσι

Μοναδικό, πανέμορφο, ένα από τα πλέον γραφικά νησιά στο Ιόνιο. Το Μεγανήσι βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, πολύ κοντά στον Σκορπιό και απέναντι από το νησάκι Κάλαμος. Παρθένες παραλίες. Χωριά που τιμάνε την παράδοση, θαλάσσιες σπηλιές, φαγητό που έχει ταυτιστεί με το πέλαγος, δημιουργούν ένα διαφορετικό σύνολο που ξαφνιάζει.

Μόλις 25 λεπτά από τη Λευκάδα, θεωρείται το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηποννήσων που, με τη σειρά τους, αποτελούν μέρος του ευρύτερου συμπλέγματος των Τηλεβοΐδων Νήσων.

Για πολλούς πρόκειται για έναν καταπράσινο παράδεισο προστατευόμενο από το NATURA 2000. Το Μεγανήσι διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με όμορφα χωριουδάκια με πέτρινα σπίτια, παλιούς ανεμόμυλους και ελάχιστα αυτοκίνητα. Το Σπαρτοχώρι (όπου βρίσκεται το λιμάνι), το Βαθύ (ο πιο δημοφιλής προορισμός) και το Κατωμέρι (πρωτεύουσα του νησιού) είναι τα τρία χωριά που κρύβουν καλά τα μυστικά ενός άλλου κόσμου.

Περιμετρικά, το Μεγανήσι έχει πάνω από 30 χλμ. μικρές και μεγάλες ακτές. Πιο δημοφιλείς είναι το Φανάρι (η πιο οργανωμένη στα ανατολικά), ο Αγιος Ιωάννης (7 περίπου χλμ. από την πρωτεύουσα), το Λιμονάρι (2 χλμ. από το χωριό Κατωμέρι), η Ελιά (ήσυχο μέρος με μικρό χαλικάκι), το Πασουμάκι.

Η Σπήλια, κάτω από το Σπαρτοχώρι, από τις πλέον οργανωμένες, η Αμμόγλωσσα στη δυτική ακτή του νησιού και απέναντι από το νησάκι Θηλιά και τέλος η παραλία Αγιος Ιωάννης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη:

Η σπηλιά του Παπανικολή, όπου έβρισκε καταφύγιο το ομώνυμο υποβρύχιο του Ναυτικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη, με μακρά ιστορία από το 1477.

Η σπηλιά του Κύκλωπα, σε ύψος 50 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Tο «μπαλκόνι», με πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας.

Το βυθισμένο αεροπλάνο, σε ρηχά νερά κοντά στην άκρη του λιμανιού στο Βαθύ.

Τα παλιά ελαιοτριβεία στο Κατωμέρι.

Ενδιαφέρον έχουν και οι εξερευνήσεις στον υποβρύχιο κόσμο του νησιού, ο οποίος προστατεύεται από τη NATURA 2000.

Για να φτάσεις στο Μεγανήσι πρέπει πρώτα να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο στη Λευκάδα, η οποία συνδέεται με πλωτή γέφυρα με την Αιτωλοακαρνανία. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η σύνδεση από το λιμάνι του Νυδριού στη Λευκάδα για το λιμάνι Σπηλιά στο Μεγανήσι είναι πολύ συχνή. Τα δρομολόγια εκτελούνται από το Lefkada Palace και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 45 λεπτά.

Είναι ιδανική αφετηρία για island hopping, καθώς συνδέεται με συχνά δρομολόγια πλοίων με τα Επτάνησα. Από το Μεγανήσι μπορείς εύκολα να επισκεφτείς την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά, και τους Παξούς.

Διαμονή

Hotel Lefkas

Στην είσοδο της Λευκάδας, το Ηotel Lefkas, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση για ημερήσιες εκδρομές στο νησί: 26450 23916-8, info@hotellefkas.gr

Ionion star Hotel

Είναι κοντά στο Πάρκο των Ποιητών, με εντυπωσιακά μπαλκόνια: 26450 24762, starionion@gmail.com, info@ionion-star.gr

Εlthea Villas

Συγκρότημα πολυτελών μεζονετών με πισίνες: 2177146677, info@eltheavillas.gr

FORTI RETREAT

Σε απόσταση 2,4 χλμ. από το σημείο ενδιαφέροντος Παραλία Λυγιά, το FORTI RETREAT προσφέρει εποχική εξωτερική πισίνα, κήπο και κλιματιζόμενες μονάδες με αυλή: 6973547135, fortiretreat@gmail.com

Αvrabeach Νυδρί

Σε ήσυχο περιβάλλον, με καταπράσινο κήπο και πλατάνια, μακριά από τον κεντρικό δρόμο και μπροστά στην παραλία Νυδριού: 26450 92741, +30 26450 92269, avrabeachnidri@gmail.com, avrab@otenet.gr

Αthos Hotel

Ηρεμες διακοπές με θέα: 26450 92384, info@athoshotel.com

Pnoes Villas, Βασιλική

Το συγκρότημα Pnoes Villas αποτελείται από αυτόνομες βίλες με ιδιωτική πισίνα, τοποθετημένες σε μια καταπράσινη πλαγιά πάνω από το γραφικό λιμανάκι της Βασιλικής με πανοραμική θέα στα γαλάζια νερά του Ιονίου: 6948501411, politianastasia@hotmail.com

Ηotel Meganisi, Mεγανήσι

Το ξενοδοχείο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το Κατωμέρι και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές: 2645051240, Pol123@otenet.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TRAVEL ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!