Με φρικτούς πόνους στο πόδι έφτασε το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στο νοσοκομείο Λευκάδας, ένας 35χρονος ο οποίος νωρίτερα είχε δεχτεί δάγκωμα από αράχνη «Μαύρη Χήρα».
Ο άτυχος άνδρας δέχτηκε το τσίμπημα της αράχνης όταν φόρεσε τα παπούτσια εργασίας τα οποία είχε έξω από το σπίτι του, κοντά σε ξύλα για το τζάκι. Τη στιγμή που ένιωσε το δάγκωμα δεν έδωσε μεγάλη σημασία, καθώς θεώρησε πως κάποιο πετραδάκι ή κάποιο αγκάθι ήταν αυτό που τον ενόχλησε και συνέχισε τις εργασίες του.
 Περίπου μισή ώρα αργότερα, όμως, ο πόνος άρχισε να γίνεται έντονος και έτσι έβγαλε το παπούτσι του για να δει τι συμβαίνει, διαπιστώνοντας πως τον είχε δαγκώσει μια κατάμαυρη αράχνη «Μαύρη Χήρα» 2-3 εκατοστών η οποία ήταν ακόμα επάνω στο πόδι του, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ilefkada.gr.
Ο πόνος είχε γίνει αβάσταχτος για τον 35χρονο από τη Λευκάδα
Μέσα σε λίγα λεπτά ο πόνος άρχισε να γίνεται αφόρητος, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος άρχισε να νιώθει το πόδι του να μουδιάζει. Αντιλήφθηκε τότε πως η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη, και παρόλο που δεν έχει σχετικές αλλεργίες, μπήκε στο αυτοκίνητό του για να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας.
Στα 10-15 λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο νοσοκομείο, ο πόνος είχε πλέον γίνει αβάσταχτος, και πια δεν ένιωθε καθόλου το πόδι του από το μούδιασμα, ενώ όπως περιέγραψε στο ilefkada.gr, ένιωθε τον πόνο να «ανεβαίνει» προς τον κορμό του.
Αμέσως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝΛ, επιλήφθηκαν της κατάστασής του και του χορηγήθηκε η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ νοσηλεύτηκε το βράδυ στο νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση.
Για το λόγο αυτό, συνίσταται αποφυγή περιπάτου με γυμνά πόδια ή με ανοικτά σανδάλια εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης δηλητηριωδών αραχνών και σκορπιών. Αντίθετα συστήνονται μπότες ή κλειστά υποδήματα και μακριά παντελόνια. Να μην τοποθετούνται τα χέρια ή τα πόδια εκεί όπου μπορεί να κρύβονται δηλητηριώδη έντομα. Να εξετάζεται ο ρουχισμός και τα υποδήματα για κρυμμένα έντομα όπως σκορπιούς και αράχνες και να τινάζονται τα ενδύματα και τα υποδήματα προτού να τα φορέσουν».
Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Νικολακάκος υπογράμμιζε τότε πως «Το δάγκωμα είναι συχνά αρχικά ασυμπτωματικό ή παρουσιάζει ήπιο πόνο. Τα γενικευμένα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 0,5-2 ή και παραπάνω ώρες ( πόνος, μυϊκός τρόμος, αδυναμία, μούδιασμα, πονοκέφαλος, εμετοί). Ιδιαίτερα σε παιδιά μπορούν να συνυπάρχουν ταχυκαρδία, σιελόρροια, ανησυχία, πόνοι στην κοιλιά, μυϊκοί σπασμοί, επιληπτικά επεισόδια. Μία σπάνια εκδήλωση αποτελεί το “facies latrodectismica”. Το πρόσωπο του θύματος παίρνει χαρακτηριστική εικόνα: σφίγγει το σαγόνι, εμφανίζεται πρήξιμο γύρω από τα μάτια τα οποία είναι σφικτά κλειστά και δακρύζουν. Ολόκληρο το πρόσωπο φαίνεται σε σύσπαση. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει και σε μια πιο συνηθισμένη αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.
Η αντιμετώπιση είναι νοσοκομειακή ακόμα και σε ήπιες αντιδράσεις και βασίζεται σε περιποίηση της περιοχής του δαγκώματος, χορήγηση αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να χρειάζεται χρήση ειδικού αντιδότου στο δηλητήριο το οποίο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δυνατό να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!