Ο Λεωνίδας Καβάκος γεννήθηκε 30 Οκτωβρίου του 1967 στην Αθήνα και είναι Έλληνας βιολονίστας της κλασικής μουσικής, καθώς και διευθυντής ορχήστρας. Ως βιολιστής έχει κερδίσει βραβεία σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς. Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας του Σάλτσμπουργκ και επισκέπτης μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Το μηνιαίο βρετανικό περιοδικό κλασικής μουσικής εγχόρδων “The Strad” τον έχει αποκαλέσει «βιολιστή των βιολιστών».

Η εμπλοκή του Λεωνίδα Καβάκου με το βιολί ξεκίνησε από την ηλικία των 5 ετών. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο παππούς του ήταν επίσης βιολιστές, ενώ η μητέρα του πιανίστρια. Αργότερα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου είχε δάσκαλο τον Στέλιο Καφαντάρη, στο οποίο ολοκληρώνει τις σπουδές του αποφοιτώντας με πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο, κάτι που απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ωδείου. Μία υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, του έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα με τον δεξιοτέχνη Τζόζεφ Γκίνγκολντ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η πρώτη συναυλία στην οποία έπαιξε ο Καβάκος ήταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών το 1984. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών είχε κερδίσει βραβεία στους περισσότερους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού.

Το 1987 ο Καβάκος έδωσε συναυλίες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα περιοδεύει κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική συνεργαζόμενος με αρκετές μεγάλες ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ.
Στην Ευρώπη η φήμη του Καβάκου απλώθηκε γρήγορα μετά τη νίκη του στον Διαγωνισμό «Γιαν Σιμπέλιους». Σήμερα παίζει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλη την ήπειρο, συνεργαζόμενος με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw της Ολλανδίας και τη Φιλαρμονική της Βιέννης.
Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως αυτά του Βερμπιέ στην Ελβετία, του Σάλτσμπουργκ, της Λουκέρνης και των Αστέρων των Λευκών Νυκτών. Το 1991 οι κληρονόμοι του Γιαν Σιμπέλιους επέτρεψαν ειδικά στον Λεωνίδα Καβάκο να εκτελέσει και να ηχογραφήσει την πρωταρχική εκδοχή (1903-1904) του «Κοντσέρτου για βιολί σε ρε μινόρε» του συνθέτη μαζί με την τελική μορφή του έργου, με διευθυντή ορχήστρας τον Osmo Vänskä. Στη Βρετανία ο Καβάκος έχει εμφανισθεί με πολλές ορχήστρες, αρχίζοντας από το 1992, όταν εκτέλεσε το κοντσέρτο του Στραβίνσκι στα The Proms.

Ο Λεωνίδας Καβάκος πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ντεμπούτο στην Ιαπωνία το 1988, με ένα ρεσιτάλ στο Casals Hall του Τόκιο συνοδευόμενο και από άλλες εμφανίσεις. Από τότε έχει περιοδεύσει στη χώρα με την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, ενώ έχει δώσει συναυλίες με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο και τη Νέα Φιλαρμονική της Ιαπωνίας. Το 2014 μάλιστα, ο Καβάκος προσκλήθηκε να παίξει στο 42ο Φεστιβάλ Τεχνών του Χονγκ Κονγκ.
Ο Καβάκος έχει ηχογραφήσεις σε διάφορες εταιρείες δίσκων κλασικής μουσικής, με εκτελέσεις έργων των Ντεμπυσσύ, Παγκανίνι, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι, Βινιάφσκι, Υζαΰ και άλλων. Από το 2013 συνεργάζεται με την εταιρεία Decca Classics.
Εκτός από τη βραβευμένη ηχογράφηση του κοντσέρτου του Σιμπέλιους, το 2006 ηχογράφησε για λογαριασμό της Sony/BMG τα 5 κοντσέρτα για βιολί και μία συμφωνία του Μότσαρτ, ως σολίστας και διευθυντής της Καμεράτας του Σάλτσμπουργκ. Για την ηχογράφηση, επίσης ως σολίστας και διευθυντής της ίδιας ορχήστρας, του Κοντσέρτου για βιολί σε μι μινόρε του Μέντελσον (op. 64) τιμήθηκε με το βραβείο ηχογραφήσεως «ECHO-Klassik 2009».

Ο Λεωνίδας Καβάκος παρουσίαζε το δικό του ετήσιο φεστιβάλ μουσικής δωματίου στη γενέτειρά του Αθήνα επί 15 χρόνια («κύκλος μουσικής δωματίου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ παίζει και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ του είδους.
Ο Καβάκος έχει εργασθεί και ως διευθυντής ορχήστρας (μαέστρος). Το 2001 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως κυρίου guest artist στην Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ και από τότε συνεργάσθηκε με αυτή την ορχήστρα επί οκταετία ως σολίστ και μαέστρος. Το 2007 διορίσθηκε και ως καλλιτεχνικός διευθυντής της, διαδεχόμενος τον Σερ Ρότζερ Νόρινγκτον. Την 1η Ιουλίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για το φθινόπωρο. Ο Καβάκος εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να ελπίζει πως θα ασκούσε δημιουργικά τα καθήκοντά του στη θέση αυτή με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στη διοίκηση της ορχήστρας (7 αλλαγές μέσα σε 8 έτη). Στις 17 Μαρτίου 2022 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα Μουσικής της Β’ Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Εκτός από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, ο Καβάκος έχει διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Φιλαρμονική του Ρότερνταμ και της Στοκχόλμης, καθώς και στο Φεστιβάλ της Βουδαπέστης. Το 2014-2015 θα διευθύνει για πρώτη φορά τη Ρωσική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Maggio Musicale Fiorentino.
Στην Ελλάδα, επί πενταετία, μέχρι το 2000, ο Καβάκος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο Λεωνίδας Καβάκος έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολιού «Γιαν Σιμπέλιους» στο Ελσίνκι το 1985, που αποτελούσε και τον νεότερο από τους διαγωνιζόμενους, με το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Naumburg στη Νέα Υόρκη το 1988, με το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμού Βιολιού «Παγκανίνι» το 1988, με το Gramophone Concerto of the Year Award το 1991, για την ηχογράφηση της πρωταρχικής εκδοχής του «Κοντσέρτου για βιολί σε ρε μινόρε» του Σιμπέλιους, κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό βραβείο «Λεονάρντο ντα Βίντσι» το 1991, το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» από τα ελληνικά «Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» το 2007, το Βραβείο «ECHO-Klassik» στην κατηγορία «ηχογράφηση της χρονιάς – κοντσέρτα – 19ος αιώνας – βιολί» το 2009, το Βραβείο «ECHO-Klassik» στην κατηγορία «Instrumentalist of the Year» το 2013, καθώς και το Βραβείο «Καλλιτέχνης του έτους» στα Gramophone Awards το 2014.

Τα τελευταία χρόνια, ο Λεωνίδας Καβάκος επιμελείται το ετήσιο σεμινάριο βιολιού και μουσικής δωματίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο προσελκύει βιολονίστες και σύνολα από όλο τον κόσμο και αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή του στη μεταλαμπάδευση της μουσικής γνώσης και των παραδόσεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!