Πνίγηκαν στο αίμα οι Λιγκιάδες, το όμορφο χωριό των Ιωαννίνων, όταν στις 3 Οκτωβρίου του 1943 οι ναζί δολοφόνησαν κατοίκους, πυρπόλησαν σπίτια και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του χωριού. Ήταν αντίποινα για το θάνατο του Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, Γερμανού αξιωματικού, σκληρού ναζιστή και φίλου του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Ζάλμινγκερ την 1η Οκτωβρίου 1943 έπεσε σε οδόφραγμα ανταρτών, οι οποίοι τον σκότωσαν και η εντολή του Γερμανού διοικητή για τα αντίποινα ήταν: «Εκδικηθείτε την ειδεχθή δολοφονία με μια αμείλικτη επιχείρηση αντεκδίκησης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σημείο τέλεσής της».

Δράστες του ολοκαυτώματος στους Λιγκιάδες, ήταν οι καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις» που… είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά εγκλήματα πολέμου στη χώρα μας.

Συνολικά 82 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και ήταν 34 παιδιά και μωρά, 37 γυναίκες και 11 ηλικιωμένοι. Αρκετοί από τον ανδρικό πληθυσμό είχαν πάει σε αγροτικές εργασίες και έτσι γλίτωσαν. Τα θύματα είτε πυροβολήθηκαν, είτε εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και κάηκαν ζωντανοί.

Πολλές και συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες όσων αντιμετώπισαν την εικόνα φρίκης επιστρέφοντας στο χωριό. Και όμως αν και έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημιώσεις από απογόνους των θυμάτων, όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, δεν έγιναν δεκτά.

Οι δολοφόνοι της μεραρχίας «Εντελβάις» καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο καιρό μετά αφέθησαν ελεύθεροι…

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!