Σχεδόν δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, βρίσκεται κρυμμένη μία λίμνη που ελάχιστοι ξέρουν. Ο λόγος για την λίμνη Ζαραβίνα. Βαθιά και μικρή, η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Τζαραβίνα ή Νεζερός , είναι μία άγνωστη λίμνη στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου. Χωμένη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, η λίμνη Ζαραβίνα φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια είδη και κρυμμένους θρύλους.

Από μακριά, το πυκνό δάσος βελανιδιάς φαίνεται έτοιμο να καταπιεί την μικρή γαλάζια λίμνη, ενώ δύσκολα θα διακρίνει κανείς με γυμνό μάτι μονοπάτια, δρόμους ή διαδρομές. Από γεωλογικής άποψης, η λίμνη είναι μία βαθιά χαράδρα που κάποια στιγμή στα πολύ προϊστορικά χρόνια γέμισε με νερά από τους παγετώνες που διαρκώς έλιωναν. Ίσως έτσι εξηγείται και το τεράστιο βάθος της μικρής λίμνης που – όσο και αν δεν φαίνεται – ξεπερνά τα 30 μέτρα κάνοντας την μία από τις πιο βαθιές λίμνες στην Ελλάδα.

Ένα τοπίο μοναδικό που φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν σέβονται όσο θα έπρεπε, καθώς ρίχνουν σκουπίδια,  ρυπαίνοντας μια περιοχή φυσικού κάλλους και μεγάλης επισκεψιμότητας. Αναγνώστες μας, ζητούν μέσω του epirusgate.gr να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να διατηρήσουμε αναλλοίωτους και κυρίως καθαρούς τους χώρους που η η ίδια η φύση μας χάρισε απλόχερα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!