«Η επιτυχία για εμάς, θα είναι να υποστεί μια σοβαρή ρωγμή η επικίνδυνη μονοκρατορία της ΝΔ και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά», αναφέρει ο Μάριος Κάτσης, ο οποίος μετά από εννέα χρόνια στο εθνικό κοινοβούλιο ως βουλευτής Θεσπρωτίας, διεκδικεί «αλλαγή πίστας» με την εκλογή του στην ευρωβουλή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Μάριου Κάτση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη:

Ερ.: Ποια είναι τα τρία επίδικα των επικείμενων ευρωεκλογών; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο; 

Απ.: Η νέα σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου και κατ’επέκταση της Κομισιόν θα κληθεί να διαχειριστεί εξόχως κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη και της Ένωσης, πάνω στις στάχτες που άφησε η κατά κοινή ομολογία πιο ανίκανη ευρωπαϊκή ηγεσία της Δεξιάς που αποχωρεί.
Τα 3 βασικά κατά τη γνώμη μου επίδικα είναι: Η οικονομική πολιτική της ΕΕ όπου πρέπει να συνεχιστεί η αμοιβαιοποίηση χρέους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που πάντα έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν γίνει κυβέρνηση. Χρειάζεται να μην ενισχυθούν οι συντηρητικές φωνές του ευρωπαϊκού Βορρά και του κάθε κράτους – μέλους που εμμένουν στην πολιτική της λιτότητας και της αύξησης των επιτοκίων που οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό.
Κρίσιμο επίδικο είναι η οριοθέτηση της σαρωτικής 4ης βιομηχανικής επανάστασης λόγω του Α.Ι (τεχνητή νοημοσύνη), που θα εκτοξεύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Το στοίχημα είναι αν οι συντηρητικοί τεχνοκράτες πάρουν τα ηνία και εφαρμόσουν ένα σχέδιο απώλειας θέσεων εργασίας, που δεν θα χρειάζονται λόγω της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, χωρίς μάλιστα κανόνες ηθικής στην επιστήμη ή αν οι προοδευτικές δυνάμεις θα εφαρμόσουν ένα σχέδιο μείωσης των ωρών εργασίας ή ημερών με διατήρηση και αύξηση των μισθών, προκειμένου τα οφέλη να μην τα καρπωθεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο αλλά και ο κόσμος της εργασίας και μάλιστα με ανθρωποκεντρικούς περιορισμούς στη χρήση του Α.Ι.
Η πράσινη συμφωνία για το κλίμα, που απαιτούνται πιο γρήγορες και πιο τολμηρές αποφάσεις και στόχους που έχουν τεθεί, γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί το ανθρώπινο είδος.

Ερ.: Για το εσωτερικό της χώρας μας, τι θα σηματοδοτήσει η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου; Τι σημαίνει ο στόχος της «πολιτικής ανατροπής» που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το μέτρο της επιτυχίας και ποιο της αποτυχίας για το κόμμα σας; 

Απ.: Η επιτυχία για εμάς, θα είναι το βράδυ της 9 Ιουνίου, να έχει υποστεί μια σοβαρή ρωγμή η επικίνδυνη μονοκρατορία της ΝΔ και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά. Νομίζω αυτό θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η αποτυχία συνίσταται σε μια περεταίρω συρρίκνωση των ποσοστών μας, πράγμα που δεν το θεωρώ πολύ πιθανό βλέποντας το κλίμα στις περιοδείες ανά την Ελλάδα που είναι ενθουσιώδες.
Η αποκατάσταση του δικομματικού συστήματος είναι ωφέλιμη και χρήσιμη και για την κοινωνία, και για το επιχειρείν και για τη δημοκρατία.

Ερ.: Ποιο είναι για εσάς το βασικό δίλημμα της ευρωκάλπης; Τι θα αναδείξετε στην καμπάνια σας;

Απ.: Το βασικό δίλημμα είναι αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος που πληρώνει τα περισσότερα, αμείβεται τα λιγότερα και δουλεύει τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες και μάλιστα σε ένα κράτος αδικίας και καταπάτησης του κράτους δικαίου ή όχι. Αν είναι, πρέπει να επιβραβεύσει την κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά αλαζονικά και να μην ακούει κανέναν, αν πάλι όχι, πρέπει να δώσει μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή εδώ  και τώρα, που είναι το σύνθημά μας, μέσα από το νέο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο κόσμος να μας εμπιστευθεί, για να φέρουμε νέο και φρέσκο αέρα στην πολιτική ζωή του τόπου που είναι ασφυκτική.

Ερ.: Από την βουλή στη ευρωβουλή; 

Απ.: Ναι, μετά από σχεδόν 9 συναπτά έτη στην Βουλή. Ήταν ένα τεράστιο σχολείο με πολύ διάβασμα, πολλά μαθήματα ζωής, τεράστιες ευθύνες και εμπειρίες και είμαι ευγνώμων που τις έχω ζήσει. Πλέον η Θεσπρωτία ως μονοεδρική περιφέρεια δεν με εξέλεξε, παρότι πρώτος σε σταυρούς με διαφορά. Η ευρωβουλή είναι μια άλλη πίστα, που πάντοτε με ενδιέφερε, καθώς το 75% των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται στην ΕΕ. Θεωρώ ότι με τη γνώση και την εμπειρία που αποκόμισα συμμετέχοντας τόσα χρόνια σε διεθνείς οργανισμούς όπως η διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και η Συνέλευση των χωρών Γαλλοφωνίας, αλλά και η θητεία μου ως τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την περίοδο 2019 – 2023, μου έχουν δώσει όλα τα εφόδια για να ασχοληθώ με τα παραπάνω ζητήματα και να προσφέρω, ειδικότερα δε, στα ζητήματα εκδημοκρατισμού του Α.Ι και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ερ.: Σας ανησυχούν τα ενδεχόμενα αυξημένης αποχής και ανόδου της Ακροδεξιάς και που το αποδίδετε; 

Απ.: Θα σας πω μια αντιδημοφιλή άποψη για το χώρο μας: Για την άνοδο της ακροδεξιάς έχει κυρίαρχη ευθύνη βεβαίως η mainstream δεξιά που υιοθετεί την ατζέντα της, όπως έκανε η ΝΔ με τις Πρέσπες που ήταν χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο ευθύνη έχει και η Αριστερά εν συνόλω. Η Αριστερά στην Ευρώπη έχασε τον ταξικό της προσανατολισμό και δεν κατάφερε να έχει ένα σχέδιο βελτίωσης των υλικών όρων διαβίωσης του κόσμου και αναλώθηκε σε ένα στείρο δικαιωματισμό, που κάλλιστα θα εξέφραζε και η φιλελεύθερη δεξιά. Έτσι, άφησε χώρο στους φασίστες και τους ακροδεξιούς να κοροϊδεύουν τον κόσμο με απλουστευτικές λύσεις, που καταλήγουν σε μίσος για τον διπλανό και για καθετί διαφορετικό. Με ανησυχεί, αλλά αν εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει, η ακροδεξιά θα είναι πάντα εκεί που ήταν: στο περιθώριο και στο πολιτικό καλτ.

Ερ.: Τι μήνυμα θα στέλνατε εσείς σε όσους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα;

Απ.: Ότι έχουν δίκιο, αλλά να μην χάνουν την πίστη τους, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Έχουν δίκιο γιατί βλέπουν τους κυβερνώντες να διαπράττουν σκάνδαλα και εγκλήματα όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη και να μην ανοίγει ρουθούνι, τη στιγμή που προκλητικά σπαταλούν δημόσιο χρήμα μπροστά στα μάτια ενός λαού που με δυσκολία τα βγάζει πέρα. Ωστόσο δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εγώ φυσικά που πλουτίσαμε από σκάνδαλα, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που παρακολουθούν τους πάντες, δεν είμαστε εμείς που νιώθουμε Λουδοβίκοι και κληρονομικώ δικαίω «βασιλείς» στη χώρα της συλλογικής κατήφειας.
Να επιλέξουν ανθρώπους καθαρούς, εργατικούς και με όραμα, που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και να δώσουν αξία στο σταυρό προτίμησης. Για αυτό υπάρχει άλλωστε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!