Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την παραλλαγή όμικρον, παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, τόνισε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνετε, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Μιλώντας γενικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορονοϊού και διευκρίνισε ότι η όμικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την όμικρον, η ίδια είπε ότι ακόμη παραμένει ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ωστόσο διευκρίνησε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κύριος νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.

Μιλώντας αναλυτικά για τα επίσημα στοιχεία από το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν και αφορούν στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου από τα 7 και πλέον εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά, υπήρξαν 3.233 αναφορές για κάποιες αντιδράσεις από τις οποίες το 97% ήταν μη σοβαρές, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία.

Η ίδια εξήγησε ότι οι αντιδράσεις ήταν ήπιες και παροδικές και μόνο σε 8 περιπτώσεις μπήκε ο ορισμός της μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια μετά από τη δεύτερη δόση. Όλα τα παιδιά όμως είναι καλά καθώς έγινε πλήρης αποκατάσταση της υγείας τους, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι παραμένει μία εξαιρετικά σπάνια αντίδραση που δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς συμβαίνει μία φορά στο εκατομμύριο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!