«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 αποτυπώνει την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλα τα επίπεδα, να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε η Μερόπη Τζούφη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «η ΝΔ έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, στην οικονομία, στην ακρίβεια, στις παροχές και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «μετά από δύο χρόνια πανδημίας, 1 εκατομμύριο κρούσματα και σχεδόν 20.000 νεκρούς συμπολίτες μας, το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Και αντί για μέτρα βελτίωσης, ενίσχυση των ΜΕΘ, αυξήσεις μισθών και μόνιμες προσλήψεις, η κυβέρνηση μειώνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 820 εκατ. ευρώ, στερώντας κρίσιμους πόρους από νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ΕΟΠΥΥ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη σχολίασε τη μελέτη Τσίοδρα-Λύτρα, μιλώντας για εσκεμμένη απόκρυψη και αγνόηση των ευρημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι η άμεση ανάγκη για ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι η μείωση των δαπανών, οι διασωληνώσεις στους διαδρόμους, η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% σύμφωνα με το «έγγραφο Γκάγκα» και οι απλήρωτες εφημερίες του υγειονομικού προσωπικού.

Συνεχίζοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και στην οικονομία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «καταργήσατε το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, κάνατε κανόνα τις απλήρωτες υπερωρίες. Δημιουργείτε στρατιές φτωχών εργαζόμενων και πανηγυρίζετε για τη δήθεν μείωση της ανεργίας. Στη μεσαία τάξη προσφέρατε απλόχερα μια τεράστια πολιτική εξαπάτηση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνετε προίκα τα χρέη της πανδημίας, αρνείστε κάθε ρύθμιση για κούρεμα οφειλών και δεν έχετε κανένα απολύτως σχέδιο για το πρόβλημα ρευστότητας».

Επιπλέον, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για τη δημόσια εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για καθήλωση στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στο 5% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ, 3% στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «το υπουργείο Παιδείας, αντί να συζητά για τα μαθησιακά κενά που έχουν προκύψει από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, αντί να μεριμνά για την έγκαιρη και επαρκή πρόσληψη εκπαιδευτικών, πριμοδοτεί τη στασιμότητα των δημόσιων δαπανών, συγχωνεύει τμήματα για να μην προσλάβει προσωπικό, εγκαταλείπει την Ειδική Αγωγή στην τύχη της».

Μάλιστα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επέλαση των χορηγών και τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τις χρηματοδοτικές του υποχρεώσεις, μειώνοντας τις δαπάνες των πανεπιστημίων κατά 20%, ενώ προετοιμάζει ένα φτηνότερο σχολείο για το κράτος και ακριβότερο για τους γονείς».

Κλείνοντας η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως «το αφήγημα της ΝΔ για την οικονομία, τη διαχείριση της πανδημίας, τη δημόσια υγεία και παιδεία έχει ποδοπατηθεί», ενώ σημείωσε ότι «η καταψήφιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της χώρας, της δημοκρατίας, της αλήθειας και της νέας γενιάς».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!