«Υπάρχει σαφής πρόοδος και ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των παιδιών, ωστόσο η πανδημία και οι κυβερνητικές πολιτικές παράγουν νέες ανισότητες και αποκλεισμούς», τόνισε η Μερόπη Τζούφη κατά την παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε τη UNICEF για τη μακροχρόνια δράση της στη χώρα μας και τόνισε πως η Έκθεσή της επιβεβαιώνει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο ειδικά, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών, στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, αναφέροντας συγκεκριμένες πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας υγείας (πχ: δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων) και στην καθιέρωση των σχολικών γευμάτων.

Αναφορικά με την παιδική φτώχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως την περίοδο 2016-2019 μειώθηκε κατά 5,5%. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αυξάνεται την τελευταία διετία λόγω της υγειονομικής κρίσης και των πολιτικών που εφαρμόζει η ΝΔ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θετικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, τα μέτρα για τη μείωση της σχολικής διαρροής και την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την ένταξη 14.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στη συνέχεια, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για ιδεοληπτικές πολιτικές που δυσχεραίνουν τις συνθήκες για τα παιδιά, απομακρύνοντας τη χώρα μας από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Πιο ειδικά, υπογράμμισε ότι με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας λείπουν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί από τα Τμήματα Ένταξης, πως τα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη έχουν καλυφθεί μόνον κατά 50%, ενώ σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται στα Ειδικά Σχολεία αναφορικά με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό και τους σχολικούς νοσηλευτές.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών (ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Ρομά, πρόσφυγες) από την τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να προστατεύονται τόσο σε περιόδους κανονικότητας όσο και κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώσε πως η Έκθεση και το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης της UNICEF αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα παιδιά και παράγει νέες ανισότητες.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!