Η βουλεύτρια Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη με επιστολή της διαμαρτύρεται για δημοσίευμα της στήλης «Μπάμπουσκα» στην εφημερίδα  Documento της περασμένης Κυριακής που υπογράφει η Λάικα. Το άρθρο έγραφε τα εξής:

Τσαλακώθηκε το κόκκινο σακίδιο του Τσακαλώτου

Παρουσίαση του βιβλίου του «Το κόκκινο σακίδιο» έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα Γιάννενα. Αν εξαιρέσει κανείς κάποια κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν από ηθική υποχρέωση, οι υπόλοιποι «χωρούσαν στο σακίδιο του Ευκλείδη», όπως μου είπε αγαπημένος φίλος από τα Γιάννενα. Συνολικά όσοι παρευρέθηκαν μετά βίας κάποια στιγμή μετρήθηκαν στα περίπου 50 άτομα. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα για πιθανή μη αποδοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Η μικρή προσέλευση φαίνεται ότι σχετίζεται με τοπικές αποτιμήσεις. Το βιβλίο του Τσακαλώτου παρουσίαζε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, πρώην καθηγητής Ιατρικής, εκφραστής του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου στην πόλη και πολιτικός του «ακραίου κέντρου».

Εδώ και καιρό στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα υπάρχει δυσφορία γιατί θεωρούν ότι οι τέως 53 του ΣΥΡΙΖΑ, με εκφραστές τη Μερόπη Τζούφη και τον Χρήστο Μαντά, ήταν σε ανοιχτή γραμμή και υπόγεια συνεργασία με τον Ελισάφ, πράγμα που υποψιάζονταν ότι εκφράστηκε και στις δημοτικές εκλογές. Αυτά όμως ήταν φήμες, ίσως και κακοπροαίρετες. Πρόσφατα όμως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζούφη, παρότι λείπει επτά χρόνια από το πανεπιστήμιο (είναι γιατρός), έγινε καθηγήτρια της Ιατρικής. Την εκλογή της λοιπόν συνέδεσαν οι σχολιάζοντες ως κομπρεμί και συμπάθεια με τον δήμαρχο και πρώην ισχυρό παράγοντα της Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα. Η συνεύρεση όλων αυτών στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλ. Τσακαλώτου θεωρήθηκε επιβεβαίωση των φημών. Ετσι ο κόσμος αποφάσισε με την αποχή να δείξει τη δυσαρέσκειά του.

Δεν γνωρίζω αν ισχύουν τα περί κρυφών συμφωνιών, αλλά η κ. Τζούφη οφείλει ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις για το πώς ανέβηκε καθηγητική βαθμίδα ενώ ήταν βουλευτής. Στα Γιάννενα μάλιστα συγκρίνουν την περίπτωση Τζούφη με την περίπτωση του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού και επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Κώστα Ρήγα, ο οποίος αρνήθηκε να κριθεί για την ανώτερη βαθμίδα στο πανεπιστήμιο επειδή είχε εκλεγεί βουλευτής. Αλλοι καιροί ή άλλα ήθη.

 

Η απάντηση της Μερόπης Τζούφη

«Με έκπληξη και απογοήτευση διάβασα άρθρο σας για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα Ιωάννινα  11-07-2022). 

Τα περί μικρής συμμετοχής στη βιβλιοπαρουσίαση λόγω της “υπόγειας συνεργασίας” και της “ανοιχτής γραμμής” που έχει μέρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων με το δήμαρχο της πόλης Μωυσή Ελισάφ, τα προσπερνώ. Όπως και τη “διαπίστωση” ότι εγώ είμαι η κύρια εκφραστής αυτής της “συνεργασίας”. Ως βουλευτής έχω υποχρέωση, για το συμφέρον των πολιτών και του τόπου, να διαβουλεύομαι με το δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης του νομού που εκπροσωπώ, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως “η συνεύρεση όλων αυτών στην παρουσίαση του βιβλίου θεωρείται επιβεβαίωση των φημών”. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως δεν παρευρέθηκα στην εκδήλωση, καθώς όλο αυτό το διάστημα παραμένω στην Αθήνα λόγω της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ.

Πέρα από τα ανυπόστατα, η/ο “Λάικα” υπαινίσσεται πως η πρόσφατη εξέλιξή μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (από αναπληρώτρια καθηγήτρια σε καθηγήτρια Παιδιατρικής με έμφαση στην Παιδονευρολογία) αποτελεί “κομπρεμί με τον πρώην ισχυρό παράγοντας της Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα” (αυτολεξεί). Και μου ζητά να… δώσω απαντήσεις για το “πώς ανέβηκα καθηγητική βαθμίδα”. Απαντήσεις σε ποιους; Προφανώς η/ο “Λάικα” δεν γνωρίζει τις διαδικασίες.

Η κρίση γίνεται από εκλεκτορικό σώμα ανώτερης βαθμίδας πανεπιστημιακών, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και έπειτα από ανοιχτή, μακρά και εξαντλητική διαδικασία. Μια διαδικασία και σύννομη και ηθική, εφόσον διατήρησα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μου καθήκοντα (αμισθί) για το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής μου θητείας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είχα ήδη υπηρετήσει στη βαθμίδα του αναπληρωτή από το 2012 έως το 2015 με πλήρη καθήκοντα (ερευνητικά, διδακτικά, διοικητικά και κλινικά) πριν εκλεγώ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Από τα μέλη αυτού του σώματος ζητά στην ουσία εξηγήσεις η/ο συντάκτης σας, προσβάλλοντας όχι εμένα, αλλά την εντιμότητα και την ακαδημαϊκή τους κρίση.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά και επικίνδυνο, να αναπαράγονται τέτοιου είδους απόψεις, εικασίες και υπαινιγμοί. Το Documento πρωτοστατεί στη μάχη της ενημέρωσης και της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Θα περίμενα να διερευνήσει καλύτερα το “θέμα” αντί να διαβιβάσει άκριτα τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο δέχεται τη νεοφιλελεύθερη επίθεση Μητσοτάκη-Κεραμέως.

Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!