Σε μια εποχή περιβαλλοντικής ανασφάλειας, η προστασία και ανάδειξη της λίμνης των Ιωαννίνων απασχολεί όλους τους πολίτες. Ωστόσο, κυβέρνηση και περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζουν το μέλλον της λίμνης στα κρυφά: με αντιφάσεις, διαψεύσεις, δηλώσεις επί δηλώσεων για την αλλαγή των ορίων της και απόλυτη σιωπή για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Το πολυσυζητημένο και πολύπαθο ΠΔ, το οποίο πρόκειται να καθορίσει τις χρήσεις γης στην παραλίμνια περιοχή, παραμένει καταχωνιασμένο στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών για περισσότερα από τρία χρόνια. Παρότι το νομοθέτημα ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2019 για να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία και να αφήσει μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και τη νομική θωράκιση του λιμναίου περιβάλλοντος και οικοσυστήματος.
Φτάνοντας στο σήμερα, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ ανακοινώνουν κάθε τόσο και μια νέα ημερομηνία για την κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος.

Γιατί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και τι σχεδιάζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, απουσία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της;

Γιατί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς απαντά με μισόλογα, ενώ πρόσφατα υπαινίχθηκε πως θα γίνει νέα χάραξη στα όρια της λίμνης;

Τι και ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη;
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν άμεσα – το ζητούν οι πολίτες. Όπως ζητούν να τελειώσει άμεσα το «παρασκήνιο» και οι κρυφές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος της Παμβώτιδας, να κατατεθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα και να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!