Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις απονομές συντάξεων από τον πρώην ΟΓΑ (πλέον ΕΦΚΑ αγροτών). Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και παρά τις φιέστες του κυρίου Βρούτση με τον Πρωθυπουργό για σύνταξη με ένα κλικ, η κατάσταση φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τα… στοιχεία του περασμένου Μαρτίου, καθώς ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε να δώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ιουνίου γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, οι εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν κύριες συντάξεις αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020. Ενώ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 σε 47.363 αντίστοιχα. Μόνο για κύριες και επικουρικές, οι εκκρεμείς αιτήσεις φτάνουν στις 160.959. Εάν προσθέσουμε σε αυτές και τις αιτήσεις για συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και για τα εφάπαξ, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της «επιτυχίας» της κυβέρνησης και τον λόγο για τον οποίο ο ΕΦΚΑ δεν δίνει τα τελευταία στοιχεία όπως οφείλει.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξύ στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ αγροτών) και συγκεκριμένα σε όσους είχαν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο ταμείο ΟΓΑ. Οι καθυστερήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν, και χωρίς να λαμβάνουν καμία προσωρινή σύνταξη. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι λόγω αυτής της κατάστασης, καλούνται να επιβιώσουν για δύο ή περισσότερα χρόνια χωρίς να λαμβάνουν από τα ταμεία που πλήρωναν ως ασφαλισμένοι ούτε ένα ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτείται άμεσα παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των αντίστοιχων λογισμικών και της μηχανοργάνωσής τους, που φαίνεται να έχουν παγώσει. Με την ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει ως οφείλει, τάχιστα τις απαιτούμενες διαδικασίες για να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα και να αρχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις των αγροτών γρηγορότερα. Ζητούν επίσης από τον Υπουργό να καταθέσει όλα τα στοιχεία για το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!