“Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, από αντίστοιχα άλλων ηγετών στο Λευκό Οίκο, είναι η ιδιαίτερη σημειολογία του. Μια σημειολογία που χαρακτηρίζεται από το χρόνο, το πρόγραμμα, τα μηνύματα, τους συμβολισμούς και τους στόχους των δύο συμμάχων. Της χώρας μας και των Η.Π.Α.. 

 

Η πρόσφατη κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε να επαναβεβαιώσει, από την μία, την ώθηση  που έχει δοθεί στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ και από την άλλη, να καταδείξει και τις αμφιβολίες γύρω από την αξιοπιστία της Τουρκίας ως νατοϊκού εταίρου.

 

Το στίγμα αυτής της επίσκεψης είναι τριπλό.  Εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό. Δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ενισχυμένη στρατηγική παρουσία της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου των Η.Π.Α. σε μια ευαίσθητη περιοχή της υφηλίου. Μια περίοδο που βρίσκει τη γηραιά ήπειρο σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Με έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να τελειώνει άμεσα, με τις επιπτώσεις του ήδη εμφανείς που θα μας απασχολούν για πολύ καιρό, με το ενεργειακό ζήτημα ανοιχτό και την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας να συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερο. Ένα τοπίο όπου η χώρα μας προβάλει ως πυλώνας ασφάλειας, πόλος σταθερότητας και εν δυνάμει ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο και τις Η.Π.Α. να αναγνωρίζουν αυτό το ρόλο.

 

Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς αυτά τα 30 λεπτά ομιλίας, σημειωτικά, επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις Η.Π.Α. και ορίζουν την Ελλάδα ως τον έμπιστο και σταθερό εταίρο της συμμαχίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

 

Οι μεμονωμένες δε, συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με μέλη του Κογκρέσου, ενός σώματος που διαχρονικά διαθέτει μεγάλη δύναμη στη χάραξη της πολιτικής και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στις ΗΠΑ δομούν την ουσία πίσω από την σημειολογία της επίσκεψης αυτής.

 

Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, μας καθιστούν πλέον ως ένα παράγοντα ισχύος, οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Ως έναν πόλο έλξης επενδυτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δίνουμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι αφήσαμε πίσω μας την προηγούμενη κακή περίοδο θωρακίζοντας την οικονομία μας και οδηγούμε τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον.    

 

Η Ελλάδα εκπέμπει ξανά αξιοπιστία.”


Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!