Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, οι οποίοι πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πεζοπορία στα ιστορικά γεφύρια των Κήπων Ζαγορίου, συνοδευόμενοι από καθηγήτριες του σχολείου και έμπειρα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Η διαδρομή εξελίχθηκε μέσα στα υπέροχα τοπία της ανοιξιάτικης Ηπείρου, με τους μαθητές να απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά, να επισκέπτονται παλιούς νερόμυλους και να ενημερώνονται για τη λειτουργία τους, καθώς και για τη δράση του Συλλόγου.

Παρά τη σύντομη ασθενή βροχή, η διάθεση παρέμεινε ακμαία, και οι μαθητές εξέφρασαν με ενθουσιασμό την επιθυμία να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εξορμήσεις, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για τη φύση και την εξερεύνηση.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Ανακαλύπτω και Εξερευνώ το Βουνό», που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2024-25. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων με το ορεινό περιβάλλον, μέσα από απλές ορειβατικές πορείες πρώτου επιπέδου (Α’ κατηγορίας), κατάλληλες για αρχάριους.

Οι διαδρομές πραγματοποιούνται με συνοδεία καθηγητών και τη στήριξη εθελοντών πεπειραμένων ορειβατών, που φροντίζουν για την ασφάλεια αλλά και τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών. Το πρόγραμμα έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία και έχει ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά (2025–26).

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων επιδιώκει μέσα από αυτές τις δράσεις να καλλιεργήσει στα παιδιά τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία του τόπου και την έννοια της συνεργασίας στην ύπαιθρο, ενισχύοντας τις αξίες της οικολογικής συνείδησης και της ενεργού συμμετοχής.