20 Απριλίου 2024 21 Ιουνίου 2024

Γκαλερί 3Portes

Heart of Darkness”

Αλίκη Παππά |Νίκος Σεπετζόγλου

Επιμέλεια: Sophie Fardella και Τάσος Καλιακάτσος

“Η Καρδιά του Σκότους”

Τί θα γινόταν αν μια έκθεση διαπνεόταν από τη λογοτεχνία;
Αυτή είναι η πρόκληση την οποία έθεσε στον εαυτό της η Gallery 3Portes, δίνοντας για όνομα του επόμενου έργου της τον τίτλο ενός από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα του Joseph Conrad, το “Heart of Darkness”. Με την ευκαιρία αυτή και στο όνομα του Σκότους του Conrad, η Gallery 3Portes προσκάλεσε τους σύγχρονους καλλιτέχνες Αλίκη Παππά και Νίκο Σεπετζόγλου να παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί, μια επιλογή έργων, με σκοπό να καθιερώσουν μια μεταφορική αρχή μεταξύ του λογοτεχνικού πνεύματος και της εικαστικής τους ευαισθησίας. Αυτή η σκηνογραφική ερμηνεία του έργου του Conrad εντός της γκαλερί, δημιουργεί έναν ευαίσθητο χώρο σε σχέση με τη σκοτεινή και ανησυχητική αισθητική που είναι τόσο χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη.

Αναλογιζόμενοι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης βασισμένη σε ένα ανάγνωσμα, η γκαλερί σας προσκαλεί να ανακαλύψετε πώς η λογοτεχνία μπορεί να επηρεάσει ένα καλλιτεχνικό έργο λειτουργώντας ως μήτρα. Και τι μήτρα είναι αυτή! Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που το “Heart of Darkness” γίνεται αντικείμενο διασκευής: η πιο γνωστή είναι η ταινία “Apocalypse Now” του Coppola το 1979. Η κατεξοχήν σύγχρονη ιστορία του Conrad, γραμμένη το 1902, είναι ακόμη ανοιχτή σε ερμηνείες. Βίαιη κριτική της αποικιοκρατίας, επίδειξη της αλλοτριωτικής επιθυμίας του ανθρώπου να κυριαρχήσει με κάθε κόστος και ανάλυση της πολύπλοκης σχέσης του με τις αδάμαστες δυνάμεις της φύσης, το λογοτεχνικό αυτό έργο αποτελεί ανεξάντλητη έμπνευση για το παρόν και το μέλλον, ακόμη και για τις εικαστικές τέχνες. Έτσι, όταν το σκοτάδι είναι πιο γόνιμο από το φως, αρχίζει ένα μυητικό ταξίδι, του οποίου η σκοτεινή διαδρομή φωτίζει περισσότερο απ’ ό,τι κρύβει. Ένα άλμα στο άγνωστο με πυκνό συναισθηματικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από το πηγαινέλα μεταξύ του έντονου μαύρου και του chiaroscuro, όπου αυτό το ζευγάρι εικαστικών καλλιτεχνών δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε αυτή την ασύλληπτη παραδοξότητα.
Μεταξύ των ανθρωπόμορφων σχεδίων της Αλίκης Παππά και της δομικής δύναμης του μαύρου στα αντικείμενα του Νίκου Σεπετζόγλου, το μαύρο δεν είναι πλέον το χρώμα της απώλειας και του πένθους, αλλά γίνεται προάγγελος και αποκαλυπτικός παράγοντας. Μέσα από μια επιλογή σημαντικών έργων, η έκθεση αυτή μας καλεί να διαβάσουμε, να κοιτάξουμε και να νιώσουμε το υπνωτικό σκοτάδι. Ένα μυητικό ταξίδι, στα όρια του φανταστικού, στην καρδιά μιας γης που δεν φαίνεται πλέον γήινη, το “Heart of Darkness” μας σταματά στο σημείο μηδέν της ιστορίας, όπου αρχίζει η πολύπλοκη κατασκευή της ουσίας μας. Άμορφη ύλη σε ένα απροσδιόριστο και ακαθόριστο εκτός τόπου, αυτό το σκοτάδι γίνεται από μόνο του το κέντρο του σύμπαντος, όπου η γεύση του αιώνιου είναι ακόμα αισθητή. Τότε είναι που το αδιαπέραστο συναντά τους δικούς του δαίμονες.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!