Σε μια δύσκολη ως προς τις καιρικές συνθήκες ημέρα για τη χώρα, βρέθηκε στα Γιάννενα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο την προετοιμασία για την εν εξελίξει αντιπυρική περίοδο.

Η σύσκεψη ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, στο ξενοδοχείο Epirus Palace και ήταν κλειστή στα μέσα ενημέρωσης.

Στις δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στις αλλαγές που διακρίνουν πλέον το δόγμα της Πυροσβεστικής στη χώρα μας ως προς την καταστολή των πυρκαγιών και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πυροσβεστικής στην Ελλάδα.

Στόχος σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι με την εφαρμογή του νέου δόγματος αντιμετώπισης των πυρκαγιών να προστατεύσει η πολιτεία τις περιουσίες των συμπολιτών και το φυσικό κάλλος. “Θα προσπαθήσουμε να είμαστε οργανωμένοι και να δώσουμε αυτό που μπορούμε” τόνισε ο κ. Κικίλιας. Από φέτος, είπε, άλλαξαν πράγματα τα οποία επί δεκαετίες δεν είχε ακουμπήσει κανείς, έχει ενδυναμωθεί η περιοχή της Ηπείρου με προσωπικό και με την ΕΜΑΚ, άλλαξε η προσέγγιση στις πυρκαγιές και οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ επιτρέπεται να κάνουν ζώνες κοντά στα καλώδια του δικτύου, δεξιά αριστερά από τα καλώδια, τα στρατόπεδα ξυρίζονται σε περίμετρο 100 μέτρων για λόγους πυρασφάλειας, η πρόκληση πυρκαγιάς είναι κακούργημα και εφόσον οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή η ποινή φτάνει ως την κάθειρξη για 10-20 έτη και σε πρόστιμα έως 200.000 ευρώ. Πρόκειται συνολικά σύμφωνα με τον κ. Κικίλια για μια άλλη αντιμετώπιση και άλλο δόγμα, πιο γρήγορα και άμεσα τα εναέρια μέσα σηκώνονται, πιο πολλοί πυροσβέστες και οχήματα με έναν αξιωματικό βρίσκονται στο περιστατικό όπου παρίσταται υποχρεωτικά και δασάρχης, ενώ στο πεδίο όπως πάντα βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά πλέον και ο στρατός και η αστυνομία αν χρειαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τα παράπονα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το νέο σύστημα ελέγχου της πυροπροστασίας στους Δήμους, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως στην Πυροπροστασία έχει πάντα ένα σημαντικό ρόλο να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αυτό πάντα είχε την αρμοδιότητα ανεξάρτητα αν πλέον όλα δηλώνονται ψηφιακά. Έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους, αλλά πάντα υπάρχουν ανάγκες για παραπάνω προσωπικό και περισσότερους πόρους.

Από την πλευρά της η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του εδώ και τόνισε πως απαιτείται η προσπάθεια όλων των δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!