Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2024, στο Πολεμικό Μουσείο, η παρουσίαση του βιβλίου «Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940, Μνημείο πεσόντων – Πάρκο ιστορίας στο Καλπάκι» του πρώην Υπουργού και νυν Προέδρου της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940-41, κ. Γεώργιου Σούρλα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση και τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Σε ένα κλίμα συγκίνησης, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του Έπους του ’40, με ομιλίες που ανέδειξαν τη σημασία της θυσίας τους για την ελευθερία και την εθνική ταυτότητα. Η εκδήλωση περιλάμβανε ιστορική αναδρομή στις μάχες του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, ενημέρωση για τις προσπάθειες εντοπισμού και ενταφιασμού των πεσόντων και παρουσίαση του νέου ιστορικού πάρκου στο Καλπάκι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μοιρολόι από τον Πετρολούκα Χαλκιά, ενώ προβλήθηκε αφιέρωμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη μνήμη των πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου. Παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι απέστειλαν χαιρετισμούς τιμής και αναγνώρισης για το έργο του συγγραφέα.

Εκ μέρους της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα από την κόρη πεσόντα και ταμία της Ένωσης, κα. Γεωργία Γούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στην πολύχρονη και ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τη καθοριστική συμβολή στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων του Έπους 1940 στο ηρωικό Καλπάκι. Επίσης, απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Καψάλη από τον γιο πεσόντα, κ. Σπύρο Νασούλα, ως ένδειξη αναγνώρισης των δράσεών του όλα τα προηγούμενα χρόνια για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα και την σημαντική του συμβολή στην ανέγερση Μνημείου στο καλπάκι για τους 12.520 πεσόντες κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο.

Ο κ. Σούρλας τόνισε πως η ανέγερση μνημείων είναι καθήκον για τις νέες γενιές και υπενθύμισε τα λόγια του Μακρυγιάννη: «Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου για την τιμή και την ελευθεριά σου δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από την Ομάδα Αναβίωσης του ελληνικού στρατού 1940-1941, μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!