Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βάζει και επίσημα το «λουκέτο» στη Λάρκο, ανακοινώνοντας, ουσιαστικά, στους εργαζομένους της επιχείρησης τις απολύσεις τους, καθώς οι συμβάσεις τους που λήγουν δεν πρόκειται να ανανεωθούν, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τη Παρασκευή μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Λάρκο από κάθε μέρος της Ελλάδας, μαζί με μέλη διαφόρων σωματείων συγκεντρώθηκαν χθες, από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποίησαν μια πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, για να ξεκινήσουν, κατόπιν, την πορεία τους προς την Πλατεία Συντάγματος, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι, τα συνδικάτα της Αττικής βρίσκονται στο πόδι για να στείλουμε μαζί το μήνυμα στην κυβέρνηση: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Οι απολύσεις δεν θα περάσουν! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στη κυβέρνηση να αποφασίζει για τις τύχες μας! Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση που λέει ότι πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο 950 οικογένειες και οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ να γίνει παλιοσίδερα, φέρνοντας τον μαρασμό σε ολόκληρες περιοχές!» τόνισε ο Λάμπρος Χαντζάρας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

Τόνισε ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων! Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στους μεγάλους αγώνες της εποχής γιατί δείχνει το δρόμο, δίνει τα όπλα για όλους εκείνους τους αγώνες που πρέπει τώρα να αναπτυχθούν για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου. Απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για την συμμετοχή τους πολέμους, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας για να είναι η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή! Για να εξασφαλιστεί τώρα η εργασία όλων! Δυναμώνουμε τώρα με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη! Δυναμώνουμε τους αγώνες! Συνεχίζουμε!».

«Η κυβέρνηση έκανε λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, προσθέτοντας πως δεν υπολόγισε στα αντεργατικά της σχέδια τη δύναμη των εργαζομένων, των συνδικάτων, του κινήματος. Απ’ το βήμα της συγκέντρωσης απαίτησε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε όφελος του λαού και κατήγγειλε το ξεπούλημά του στους ιδιώτες.

Το διαχρονικό έγκλημα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τον εμπαιγμό της σημερινής κυβέρνησης σε βάρος των εργαζόμενων της, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στην Εύβοια.

Τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και τη συμπαράσταση που δείχνουν τα συνδικάτα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια που διαρκεί ο αγώνας τους, χαιρέτισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Πετούν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Είναι απαράδεκτοι», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο το προσωπικό της. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής από την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία.

«Είμαστε στο πλάι των εργαζομένων γονιών μας», ξεκαθάρισε η Ασημίνα Λιούγκου, εκπρόσωπος των μαθητών της Λάρυμνας, κόρη εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ. Στην παρέμβασή της συνόψισε τις επιπτώσεις για εκατοντάδες μαθητές που δεν γνωρίζουν αν οι γονείς τους θα έχουν από τη Δευτέρα δουλειά και μισθό. «Έχουμε φωνή και είναι δυνατή: Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», τόνισε.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αντιπροσωπεία μελών της Νέας Αριστεράς βρέθηκαν το απόγευμα στη συγκέντρωση των πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα.

«Σήμερα βρέθηκα στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Πλάι στις 700 οικογένειες που από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο μετά από απόφαση της ΝΔ. Απέναντι στην κατασκευασμένη εικόνα ανάπτυξης βρίσκονται τόσες ανθρώπινες ιστορίες, τόσες ζωές. Βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα. Δικαιούμαστε μια καλύτερη ζωή. Μαζί θα παλέψουμε», έγραψε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από πλευράς Νέας Αριστεράς στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν ο βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος Τ. Καραμέρης (εργαζόμενος στην ΛΑΡΚΟ) και η υποψήφια Μ. Συγγενιώτου.

«Το έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση πετάει στον δρόμο 900 οικογένειες και οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο μια κρίσιμη παραγωγική μονάδα] σχολιάζει η Νέα Αριστερά, που δεσμεύεται να «στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και την ανάγκη η χώρα να έχει σοβαρό παραγωγικό μοντέλο που δεν θα εξαντλείται στην εστίαση και στον τουρισμό».

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης για το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ:

«Αυτή την ώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους. Η κυβέρνηση πάει για οριστικό κλείσιμο, για ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ σε συμπαιγνία με την ΕΕ, με τα άλλα κόμματα, με τη μεγάλη εργοδοσία και τα διάφορα λόμπι των εταιρειών.

Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα. Αυτός που μπορεί να το κάνει είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, είναι το εργατικό λαϊκό κίνημα, η νεολαία, οι γυναίκες, όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι στους δρόμους του αγώνα, σήμερα, αύριο, κάθε μέρα, μέχρι να σταματήσει αυτή η συμπαιγνία της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ. Και βεβαίως η κυβέρνηση να πάρει ένα ακόμα μάθημα γερό, να φάει ένα γερό χαστούκι από τον ελληνικό λαό και στις ερχόμενες ευρωεκλογές και σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές και άλλες μάχες».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!