Το παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να γίνει Μητροπολιτικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού για τα Δυτικά Βαλκάνια όπως ζητούν οι πολίτες και όχι Διοικητήριο/Δημαρχείο όπως αποφάσισε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά η δημοτική αρχή.
Το κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη ταυτίζεται με την σύγχρονη ιστορία της πόλης, ως διπλό σύμβολο Πνευματικότητας και Μνήμης αγώνων για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Το παλιό, εγκαταλελειμμένο κτίριο, χρόνια, καρτερικά, αναζητά την παλιά του αίγλη! Η επιδιωκόμενη μετατροπή του, με προειλημμένες αποφάσεις και αυταρχικές μεθόδους χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, δεν τιμά τον Δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ, που υπήρξε παν/κός δάσκαλος.

Το Παλιό Πανεπιστήμιο πρόκειται να μετατραπεί σε Διοικητήριο/Δημαρχείο, δηλαδή κτίριο ελάσσονος πνευματικής και συμβολικής αξίας, ενώ οι Ιωαννίτες θα ήθελαν να το δουν να μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Κέντρο Τέχνης, Γραμμάτων και Πολιτισμού, παραμένοντας διευρυμένο κτίριο διδασκαλίας. Η σπανιότητα της μορφής του κτιρίου και η θέση του στην ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, η θέση του στον ιστό της πόλεως και η γειτνίαση του με τον δασωμένο λόφο της Περιβλέπτου, η άμεση εγγύτητά του με το Πειραματικό Γυμνάσιο, το νηπιαγωγείο και τη Φοιτητική Εστία, η αυλή του αιθρίου του, το καθιστούν ιδανικό κεντρομόλο δημιουργικό ανοιχτό σχολείο Τέχνης και Πολιτισμού κοσμοπολίτικων προδιαγραφών, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες, και όχι ένα επαρχιακό γραφειοκρατικό δημόσιο κτίριο εξουσίας.

Επιπλέον, αφενός, από τα άμεσα καθημερινά έσοδα (εισιτήρια/πωλητήριο/café) και τα διάφορα έμμεσα έσοδα που θα προκύψουν, αλλά και από την συμβολή του στην ανάταση της ευρύτερης οικονομίας της πόλεως, θα συμβάλλει καταλυτικά στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου. Ας μην γίνει, λοιπόν, Διοικητήριο/Δημαρχείο τη στιγμή που μπορεί να γίνει Μητροπολιτικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού για τα δυτικά Βαλκάνια! Ως έργο ανακατασκευής σημαίνοντος παλιού κτιρίου, αλλά και ως πράσινο κτίριο μηδενικής δαπάνης ενέργειας, τα κοινοτικά προγράμματα το χρηματοδοτούν κατά 70% – 80%, ενώ το προκύπτον κτίριο θα αποτελέσει πρότυπο μιμήσεως. Αντί, λοιπόν, να ανατεθεί σε ένα διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο, η «μελέτη-κατασκευή» για την ανακατασκευή, κινδυνεύει να μην προβλέπει καμία από τις παραπάνω τεχνικές καινοτομίες και να καταστρέψει το κτίριο, όπως συχνά συμβαίνει στα δημόσια κτίρια που έτσι ευτελίζονται. Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δυτικών Βαλκανίων, οραματικό αλλά άμεσα υλοποιήσιμο, είναι το κτίριο που προσβλέπει στο εγγύς και στο μακρινό μέλλον των νυν και των ερχόμενων γενεών, ως ευαίσθητος παραγωγός και δέκτης καινοτόμων μηνυμάτων.

Τι μπορεί να αντιπαραθέσει σε όλα τα παραπάνω ακατάρριπτα επιχειρήματα ο κύριος Δήμαρχος; Μόνο τη μονομανία της ισχύος, που δημιουργεί δίκαιο! Ο Τομέας Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 σκοπεύει να παρακολουθήσει από κοντά και από κοινού με την τοπική κοινωνία όλη την εξέλιξη υποστηρίζοντας κάθε μέριμνα και πρωτοβουλία για την πραγμάτωση του έργου!

ΜέΡΑ25 ΟΒ Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!