Στη Βουλή συζητήθηκε η ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας. Η Μερόπη Τζούφη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, έθεσε το ζήτημα για μια ακόμη φορά, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα των Ιωαννίνων.

Όπως ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, οι κυβερνήσεις της ΝΔ άφησαν στο συρτάρι το Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάστηκε το 2019, όπως και τις περιβαλλοντικές μελέτες που το συνοδεύουν. Παράλληλα, κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που είχε γίνει για την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και πολλαπλές υποσχέσεις που κατέληξαν στο κενό. Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δεσμευόταν πως το ΠΔ θα είχε εκδοθεί έως τις αρχές του 2023. Υπογράμμισε επίσης πως η βουλευτής της ΝΔ στα Ιωάννινα Μαρία Κεφάλα άνοιξε τη συζήτηση για αλλαγή των ορίων της λίμνης σε βάρος του οικοσυστήματος. Σημείωσε ακόμα πως για την προστασία της λίμνης απαιτούνται μια σειρά από έργα και ενέργειες, τις οποίες έχει περιγράψει λεπτομερώς το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε πως το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου, με τη βουλευτή Ιωαννίνων να ανταπαντά πως «ελπίζω η υπόσχεσή σας να μην καταλήξει εκεί που κατέληξαν και των προκατόχων σας». Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη διατήρηση των ορίων της λίμνης, όπως επίσης αν υπάρχει ιεράρχηση των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, αν υπάρχει κοστολόγηση, διαθέσιμα κονδύλια και χρονοδιάγραμμα.

– εδώ το video της ερώτησης: https://youtu.be/_z95Y4YJRyI

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!