Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ζητά η Μερόπη Τζούφη για τις πολλαπλές καταγγελίες γονέων παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είτε δεν έγιναν δεκτά για εγγραφή σε ιδιωτικά σχολεία, είτε δεν έγινε δεκτή η επανεγγραφή τους, είτε αποπέμφθηκαν κατά την αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά τη σχετική επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία η Αρχή γνωστοποιεί πως έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για συγκεκριμένες αυθαιρεσίες ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα σημειώνει πως κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών, διαπιστώθηκε πως «ιδιωτικά σχολεία δεν αποδέχονται ή αποπέμπουν παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρά την αντίθετη ρητή πρόβλεψη στη νομοθεσία».

Με την αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, η Μερόπη Τζούφη ζητά την ουσιαστική βελτίωση της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων, την εφαρμογή της νομοθεσίας και των προβλεπόμενων κυρώσεων, όπως και την άμεση ευθυγράμμιση των εσωτερικών κανονισμών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

– προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Μαθητές με αναπηρία: άμεση συμμόρφωση των ιδιωτικών σχολείων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη»

Η βουλευτής Μερόπη Τζούφη καταθέτει την επιστολή και τη σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, στο ΣτΠ υποβλήθηκαν αναφορές από γονείς παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία είτε δεν έγιναν δεκτά για εγγραφή σε ιδιωτικά σχολεία, είτε δεν έγινε δεκτή η επανεγγραφή τους, είτε αποπέμφθηκαν κατά την αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας. Όπως τονίζει ο ΣτΠ, κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων προέκυψε πως ιδιωτικά σχολεία δεν αποδέχονται ή
αποπέμπουν παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρά την αντίθετη ρητή πρόβλεψη στη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας την υποχρέωση να επανελεγχθούν και να ευθυγραμμιστούν οι εσωτερικοί κανονισμοί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Παράλληλα, ο ΣτΠ κάνει λόγο για βελτίωση της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες, την ενημέρωση της
εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές

εκπαιδευτικές ανάγκες.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2023
Η καταθέτουσα βουλευτής
Τζούφη Μερόπη

 

https://www.syriza.gr/article/id/152131/M.-Tzoyfh:-Ektos-idiwtikwn-scholeiwn-mathhtes-me-anaphria—Anafora-pros-ton-ypoyrgo-Paideias.html

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!