Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, με θέμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας της χώρας.

Στη συζήτηση που συμμετείχαν όλα τα κόμματα, η Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς. Η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκόπιμη απαξίωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστελέχωση και την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ καυτηρίασε την κυβερνητική επιλογή για απογευματινά χειρουργεία με το ανάλογο τίμημα.

Μίλησε επίσης για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα πολλαπλά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΚΑΒ, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα, 4 στους 10 πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες λόγω κόστους, αναμονών, αναστολής λειτουργίας κλινικών και έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.

Ολόκληρη η τοποθέτηση

Κύριε υπουργέ, ανεβήκατε έξαλλος στο βήμα για να υπερασπιστείτε τον καπιταλισμό και το ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Αυτό που ξεχάσατε όμως ως θιασώτης του καπιταλισμού είναι ότι στις μεγάλες κρίσεις, όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αυτοί που έσωσαν τη ζωή των ανθρώπων ήταν τα δημόσια συστήματα υγείας. Τότε τα είχατε ανάγκη και αναβάλατε την ιδιωτικοποίηση. Με το πέρασμα της πανδημίας προχωράτε στην υλοποίηση ενός σχεδίου που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην κατεδάφιση αυτού του κακοπαθημένου ΕΣΥ που χρειάζεται ενίσχυση, αλλά εσείς επιχειρείται με το λάθος τρόπο.

Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας φροντίσατε να προφυλάξατε τον ιδιωτικό τομέα και δεν ανοίξατε τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, τους επιχορηγούσατε με διπλάσια χρήματα, με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να ξεπετάγονται σα μανιτάρια και τα κέρδη να γιγαντώνονται.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι της καθημερινότητα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, 4 στους 10 από τους συμπολίτες μας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας. Το διαθέσιμο εισόδημα δε φτάνει και το 60% των νοικοκυριών τα βγάζει πέρα μέχρι τη 19η μέρα του μήνα. Δηλαδή, οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα, δε μπορούν να πατήσουν ούτε το «ποδαράκι» τους στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Άρα η μόνη τους επιλογή είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που εσείς φροντίζετε να απαξιώνετε καθημερινά, να το συρρικνώνετε και να υποβαθμίζετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η πραγματικότητα είναι πως οι λίστες χειρουργείων είναι εδώ και δύο χρόνια ανενεργές και 100.000 χειρουργεία δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Παρόμοια στα νοσοκομεία Παίδων, δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν αντιμετωπίσει τα τακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κι αυτό γιατί το 40% των χειρουργικών αιθουσών δε λειτουργεί γιατί λείπει προσωπικό.

Είπατε κύριε υπουργέ πως δε γίνεται να δουλέψει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών. Αυτό δε μπορεί να είναι η κανονικότητα. Ψηφίσατε σχετικό νόμο για τα Τμήματα Επειγόντων και δεν τον εφαρμόζετε, όπως δε φροντίζετε για τη στελέχωσή τους.

Την ίδια στιγμή έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία που οι κλινικές υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Στα νησιά αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με μετακινήσεις προσωπικού. Τα στοιχεία φανερώνουν πως τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 79.122 μόνιμοι. Τέσσερα χρόνια μετά, με την χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι κατά 9.000 άτομα λιγότερο φθάνοντας τα 70.272 άτομα σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κρίση υποστελέχωσης του ΕΣΥ και τα μειωμένα εισοδήματα των υγειονομικών, το υπουργείο Υγείας απαντά με απογευματινά χειρουργεία. Χειρουργεία με κόστος από 300 έως 2.000€ που θα ξαναπληρώνει ο πολίτης για να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Χειρουργεία με το ίδιο αριθμητικά ανεπαρκές και εργασιακά εξουθενωμένο προσωπικό, με τις κλίνες νοσηλείας να μην φτάνουν και πολλές εφημερίες να ξεκινούν με ράντζα.

Αν και είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, πρέπει να δούμε πόσοι χειρουργήθηκαν, πόσα προβλήματα λύθηκαν και ποια είναι η έκβαση αυτών των ασθενών. Πολλές διεθνείς μελέτες αποτυπώνουν πως η θνησιμότητα στα νοσοκομεία αυξάνει όσο περνάει η ώρα της ημέρας. Κι εσείς πήγατε και κάνατε show και λέγατε πως θα «κεράσετε» αυτά τα χειρουργεία στους ασθενείς.

Πολλά είναι τα θέματα και με τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει αυξηθεί. Πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν, τη στιγμή που εσείς έχετε δώσει εντολή για παράλληλες εξαγωγές. Μεταξύ αυτών και τα εμβόλια. Έχετε λάβει την απόφαση να περιορίσετε την πρώιμη πρόσβαση ασθενών σε νέες θεραπείες, δήθεν για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Αποφάσεις που μπορούν αποδειχτούν κρίσιμες για βαρέως πάσχοντες και ογκολογικούς ασθενείς.

Οι κυβερνητικές «καινοτομίες» δεν σταματούν ούτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο αγροτικός γιατρός μετονομάζεται σε προσωπικός και πλέον θα πληρώνεται από τους πολίτες. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με τις εξαγγελίες για «golden visa» σε γιατρούς που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο, με ετήσιες οικονομικές απολαβές που θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση. Όλα αυτά όταν μας λέτε πως δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις στους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο ΕΣΥ.

Σε όλες και όλους αυτούς που υπηρετούν ηρωικά στο ΕΣΥ και κυρίως στη νέα γενιά που έδωσε τη μάχη της πανδημίας και χρειάζεται κίνητρα για να παραμείνει στα δημόσια νοσοκομεία. Κίνητρα ουσιαστικά με αυξήσεις μισθών, φοροαπαλλαγές και επιστημονική εξέλιξη.

Κύριε υπουργέ, υπάρχουν πολλές λύσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Όμως η δική σας επιλογή είναι διαφορετική. Είναι η κατάργηση του ΕΣΥ μέσω της ιδιωτικοποίησής του. Και όποιον πάρει ο χάρος…

– εδώ το video της ομιλίας: https://youtu.be/xD9V0zAax8w

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!