Μέση Ανατολή: Επίθεση Ιράν σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στα ΗΑΕ – Ένταση στο Ορμούζ
Σημαντική κλιμάκωση καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, μετά από επίθεση που αποδίδεται στο Ιράν και προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Φουτζέιρα, «ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά» σε βιομηχανική μονάδα πετρελαίου, έπειτα από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Από το περιστατικό τραυματίστηκαν τρεις Ινδοί υπήκοοι.
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την Τεχεράνη, ενώ διευκρίνισε ότι οι ήχοι που ακούστηκαν στη χώρα προήλθαν από την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας, τα οποία αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και drones.
Αντικρουόμενες αναφορές για το Στενό του Ορμούζ
Την ίδια ώρα, ένταση επικρατεί γύρω από το Στενό του Ορμούζ, με αντικρουόμενες ανακοινώσεις από το Σώμα Φρουρών της Επανάστασης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν ότι δύο εμπορικά πλοία των ΗΠΑ διέσχισαν το Στενό, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους και εντελώς ψευδείς» τους σχετικούς ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων.
Αντίθετα, η CENTCOM ανακοίνωσε ότι δύο εμπορικά πλοία υπό αμερικανική σημαία διέσχισαν με ασφάλεια το πέρασμα, με τη συνδρομή αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ελευθερία».
Προειδοποιητικά πυρά και αναφορές για επεισόδιο με πλοίο
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές προς αμερικανικά αντιτορπιλικά στα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι τα πλοία είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ τους και πλησίαζαν την περιοχή.
Σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, τα πλοία έλαβαν αρχικά προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ, ρουκετών και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κοντινή απόσταση.
Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι δύο πύραυλοι έπληξαν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κοντά στο νησί Τζασκ, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από αμερικανικής πλευράς.
ΗΠΑ: «Έχουμε τον έλεγχο του Ορμούζ»
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προχωρά σε ενέργειες για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, οι ΗΠΑ «έχουν τον απόλυτο έλεγχο» της περιοχής, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως «διεθνή ανθρωπιστική αποστολή». Παράλληλα, κάλεσε τους διεθνείς εταίρους να αυξήσουν την πίεση προς την Τεχεράνη.
Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική στρατηγική βασίζεται στην αρχή «πυρά μόνο όταν δεχθούμε πυρά», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας θα υποχωρήσουν με την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Συναγερμός στα ΗΑΕ για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις
Την ίδια ημέρα, συναγερμός σήμανε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πιθανές πυραυλικές απειλές, για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας ΗΠΑ–Ιράν.
Οι αρχές απέστειλαν επείγουσα ειδοποίηση στους κατοίκους καλώντας τους να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο. Λίγη ώρα αργότερα, δεύτερο μήνυμα ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι ασφαλής και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033