Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικράτειας η προσπάθεια που κάνει τον τελευταίο χρόνο η ΑΔΕΔΥ για την επαναθεσμοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, αυτό καθ’ αυτό το γεγονός η εκδίκαση με τη μορφή πρότυπης δίκης από το Συμβούλιο της Επικράτειας στο ανώτατο δηλαδή ακυρωτικό Δικαστήριο, του αιτήματος της ΑΔΕΔΥ, ήταν μια επιτυχία διότι δέχτηκε τελικά το βάσιμο λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος το Συμβούλιο της Επικράτειας και εισήγαγε την υπόθεσή για εκδίκαση.
“Είναι γεγονός ότι σ’ αυτό τον χρόνο καταφέραμε κάτι το οποίο είχε αποσιωποιηθεί εντελώς από το 2010 και μετά από την περικοπή των δώρων. Ξαναεπαναφέραμε στο προσκήνιο την ανάγκη επαναθεσμοθέτησης του 13 και 14ου μισθού. Αυτό από μόνο το έχει τεράστια σημασία” σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Γρίβας.
Ταυτόχρονα η αποδοχή από το ΣτΕ του αιτήματος της ΑΔΕΔΥ για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης, απελευθέρωσε τους δημοσίους υπαλλήλους από τις ατομικές προσφυγές και αυτό σημαίνει και τεράστιο οικονομικό κόστος που αποφεύχθηκε, κατά τον πρόεδρο της τοπικής ΑΔΕΔΥ.
Για την ουσία της υπόθεσης ανέφερε πως έγινε η συζήτηση και αυτό έχει την αξία του. Παρόλο που το δημόσιο στην αρχή της παρέμβασής του με δια των συνηγόρων του προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι ήταν αναρμόδιο το δικαστήριο για να εκδικάσει την υπόθεση, θεωρώντας ότι είναι δημοσιονομικό το θέμα και ως εκ τούτου, το ΣτΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, παρόλα αυτά το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς και έγινε η συζήτηση και επικεντρώθηκε σε αυτό που από την αρχή η ΑΔΕΔΥ είχε πει ότι δηλαδή μετά την ενσωμάτωση στο Εθνικό μας δίκαιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξίσωση των κατώτερων μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένο το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει στην πράξη την κοινοτική οδηγία.
Αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό της ΑΔΕΔΥ για να επανεξεταστεί η υπόθεση από το ΣτΕ γιατί από το 2019 υπήρχε μόνιμη απόρριψη του αιτήματος. Με αυτό λοιπόν ως άξονα, έγιναν και οι περισσότερες ερωτήσεις και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από τους δικαστές για το τι σημαίνει ενσωμάτωση στο δικό μας δίκαιο της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Η Νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, όπως και με τα έγγραφα τα οποία κατέθεσε και προφορικά ανέπτυξε τα επιχειρήματα για το τι σημαίνει στην Ελλάδα αυτή η διαφορά. Ο κ. Γρίβας υπενθύμισε ότι η διαφορά του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχεται πλέον στα 1600 ευρώ. Ένας νεοδιόριστος δημόσιος υπάλληλος με τον αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα σε ετήσια βάση έχουν αποδοχές που διαφέρουν κατά 1600 ευρώ.
“Θεωρούμε ότι δώσαμε τη μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κόντρα στην κυβέρνηση η οποία δεν ήθελε να συζητήσει αυτό το θέμα. Το αίτημα αυτό πλέον έχει γίνει αποδεκτό από όλους. Κανένας δε μιλάει για συντεχνιακό αίτημα πλέον. Εναπόκειται και περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα την απόφαση του Δικαστηρίου, έτσι κι αλλιώς, και θετική να είναι η δικαστική απόφαση, η απόφαση για την επαναθεσμοθέτηση κανονικά πρέπει να μιλάμε, δεν μιλάμε για επαναχορήγηση, γιατί χρειάζεται να θεσπιστεί ξανά, είναι πολιτική απόφαση. Ως εκ τούτου, ο αγώνας μας γι’ αυτό άσχετα από την απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι διαρκής γιατί θεωρούμε ότι το αίτημα δεν έχει κανέναν παραλογισμό, γιατί γνωρίζετε πλέον ότι στο δημόσιο μιλάμε όχι για αύξηση των μισθών για καλύτερο επίπεδο διαβίωσης μιλάμε για το ίδιο το θέμα της διαβίωσης” κατέληξε ο κ. Γρίβας και αναφέρθηκε σε παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι επιτυγχάνουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλά αρνούνται πλέον να υπηρετήσουν όταν η δουλειά στην οποία επιτυγχάνουν βρίσκεται μακριά από τον τόπο τους.
Τέλος, ο κ. Γρίβας έκανε γνωστό ότι η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μετά την πρόθεση του πρωθυπουργού, να φέρει για αναθεώρηση το άρθρο 13 του Συντάγματος που προβλέπει την κατάργηση της μονιμότητας στο χώρο του δημοσίου. Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις με τους Ανδρουλάκη και Φάμελλο και οι δύο αρχηγοί κατηγορηματικά απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης υιοθετώντας σε μεγάλο μέρος το πλαίσιο των θέσεων της ΑΔΕΔΥ.
(πηγή φωτογραφίας ΒΗΜΑ Τηλεόραση Ιωαννίνων)
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.