Ο παραλίμνιος ποδηλατόδρομος από τα γεφυράκια ως τον Μάτσικα μελετάται και ως το φθινόπωρο η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, καθώς η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ – το έργο είναι ενταγμένο στο ΒΑΑ – επιβάλλει να έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των αντίστοιχων έργων μέσα στο 2026.
Αυτό απαντήθηκε από τους αντιδημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών Θωμά Γιωτίτσα και Κώστα Γκόγκο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας, στη διαδικασία της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Το θέμα τέθηκε αρχικά από την παράταξη “Ιωάννινα_2023” ενώ στην παράμετρο που αφορούσε το εργοτάξιο του Δήμου, το ίδιο θέμα τέθηκε και από την παράταξη “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” και εδώ προκύπτει μια ενδιαφέρουσα αλλά όψιμη και επικίνδυνη αντίθεση στη χωροθέτηση του νέου εργοταξίου, από την πλευρά της αντιπολίτευσης που για την ώρα δεν ανατρέπει ούτε επηρεάζει το δρομολογημένο σχεδιασμό του Δήμου – ο οποίος είχε επικροτηθεί από την προηγούμενη, τριπαραταξιακή διοίκηση του Δήμου μας, μέλη της οποίας σήμερα αμφισβητούν την ορθότητά του.
Το παραλίμνιο “μέτωπο”
Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα_2023”, μίλησε συνολικά για την αποκατάσταση και ανάδειξη των παραλίμνιων περιοχών (οδός Διονυσίου Φιλοσόφου, εργοτάξιο Δήμου – Αγιος Νικόλαος Κοπάνων), θέτοντας επιμέρους θέματα για καθένα από αυτά. Η οδός Διονυσίου Φιλοσόφου, τμήμα του παραλίμνιου μετώπου και εντός του αστικού ιστού, αποτελεί σημείο προορισμού τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Ακόμη, η έκταση που καταλαμβάνει το εργοτάξιο του Δήμου αφορά μία καίρια εδαφική έκταση εφαπτόμενη του παραλίμνιου μετώπου, αλλά η λειτουργία του εργοταξίου δημιουργεί τόσο περιβαλλοντικά προβλήματα, όσο και κρίσιμο ελάττωμα στην εξέλιξη του έργου σύνδεσης της πλατείας Μαβίλη με το Πέραμα με πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, είπε στην αρχή της εισήγησης η κ. Καλογιάννη
Στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια είναι εγκαταλειμμένα. Η χαμηλή βλάστηση το ίδιο. Η επείγουσα αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων με κοπή και στη συνέχεια η φύτευση άλλων ειδών, επιδείνωσε την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, απογυμνώνοντας την παραλιακή ζώνη με όποια αισθητικά και, ενδεχομένως, και περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά το εργοτάξιο του Δήμου που είναι εγκατεστημένο, είναι προφανώς αντιληπτό, ότι δεν αποτελεί τιμή για οιονδήποτε, καθώς η περιβαλλοντική, αισθητική και κοινωνική υποβάθμιση της περιοχής λόγω της λειτουργίας του, είναι άνευ τεκμηριωμένης λογικής, σημείωσε μεταξύ άλλων πριν απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα για έργα και προβλήματα στην παραλίμνια περιοχή, ανέφερε στην εισήγησή της η κ. Καλογιάννη.
Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας για το έργο του ποδηλατόδρομου σημείωσε πως είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, εκπονείται μελέτη και θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα 400.000 ευρώ που προϋπολόγιζε για το ίδιο έργο η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η μελέτη εκτελείται πολύ γρήγορα και μόλις ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί και θα αναζητηθεί χρηματοδοτική πηγή, ανέφερε.
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου διαμαρτυρήθηκε πως η νυν δημοτική αρχή δεν αναγνωρίζει την προσφορά της πρώην δημοτικής αρχής και αναφέρει “μισά και κακορίζικα” τα γεγονότα… είτε αγνοώντας είτε αποκρύβοντας την αλήθεια.
Αντιδράσεις (;) για το εργοτάξιο
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα του εργοταξίου και της μετεγκατάστασής του σε θέση στην περιοχή της Ανατολής, ο Στέφανος Μάντζιος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”, κάλεσε τη δημοτική αρχή να διαβαθμίσει το βαθμό περιβαλλοντικής όχλησης του εργοταξίου, μετά από σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ. Για το νέο εργοτάξιο ρώτησε τη δημοτική αρχή αν οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εκεί είναι συμβατές με την περιβαλλοντική νομοθεσία και αν θα τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις από άλλες ευαίσθητες δραστηριότητες.
Μετά την ερώτηση Μάντζιου, από τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν ενστάσεις για τον εν εξελίξει σχεδιασμό μετεγκατάστασης του εργοταξίου. Ο Νίκος Γκόντας και ο Παντελής Κολόκας ουσιαστικά προϊδέασαν για αντιδράσεις πολιτών για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου. Ο κ. Γκόντας υποστήριξε πως το εργοτάξιο χωροθετείται σε περιοχή Natura. Συμβούλεψε τη δημοτική αρχή προς αποφυγή δικαστικού αγώνα και για λόγους κοινωνικής ειρήνης όπως είπε χαρακτηριστικά, άμεσα να επιλεγεί άλλος χώρος για το εργοστάξιο, από τον οποίο δεν θα προκύπτουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα.
Ο αντιδήμαρχος Μάκης Χρυσοστόμου υπενθύμισε πως όλοι ήταν σύμφωνοι για τη συγκεκριμένη θέση.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως είναι πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή η μετεγκατάσταση του εργοταξίου. Τόνισε επίσης πως η προηγούμενη δημοτική αρχή δημοπράτησε το εργοτάξιο στην ιδια ακριβώς θέση όπου μελετάται το έργο και σήμερα. “Γιατί τα κροκοδείλια δάκρυα τώρα, κ. Παπαγεωργίου, κ. Γκόντα, κ. Μάντζιο που συνυπήρξατε στην προηγούμενη δημοτική αρχή; Γιατί τότε ναι και γιατί τώρα όχι;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας, χωρίς να πάρει απάντηση.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.