«Αυτή η ιστορία έβγαινε πάντα αβίαστα και φυσικά, όπως μια βαθιά ανάσα, ή, πιο πολύ, όπως ένας στεναγμός συμπόνιας, αλλά και σαν ξόρκι –‘μη μας βρει κι εμάς τέτοιο κακό’– από το στόμα της κυρά-μάνας μας κάθε Αύγουστο, που τo ’χαν συνήθειο τις μέρες κοντά στο γιόμα του φεγγαριού να κατεβαίνουν όλες μαζί οι γυναίκες του χωριού, νιες και μεγαλύτερες, στο ποτάμι, για να πλύνουν και να παστρέψουν τις βαριές φλοκάτες, τα κιλίμια και τα σκουτιά, για να ’ναι έτοιμα για στρώσιμο για τον βαρύ χειμώνα, που ξεκίναγε πάντα νωρίς στον τόπο μας, εκεί κοντά τ’ Αϊ-Δημητριού…». Και η ιστορία ξεκινάει…

«Το χάρισμα του φεγγαριού» είναι μια ιστορία, μια διήγηση για το ποτάμι, για τον Αώο και τους ανθρώπους του, μια ιστορία που «ο χρόνος τη ζύμωνε με το λόγο και την ανεπιτήδευτη. Από αυτές τις ιστορίες που κατάφεραν να φτάσουν στο σήμερα χάρη σε ανθρώπους που τις άκουσαν και τις βίωσαν ως αληθινές. Μια τέτοια ιστορία κατέγραψε ο Κώστας Τζιόβας.

«Το χάρισμα του φεγγαριού» του Κώστα Τζιόβα, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πίνδος Περιβαλλοντική» ανέλαβε να το κάνει μια έντυπη έκδοση αλλά και να του προσδώσει και έναν αφηγηματικό χαρακτήρα.

Για τον λόγο αυτόν προχώρησε στην παραγωγή ενός cd, με την αφηγήτρια παραμυθιών Βιργινία Κοκκίνου να εξιστορεί «Το χάρισμα του φεγγαριού», αφού πρώτα έγινε η απαραίτητη προσαρμογή για αφήγηση-διασκευή της ιστορίας.

Το cd αυτό θα διατεθεί ως εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος «Aώος: Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης», το οποίο υλοποιεί η «Πίνδος Περιβαλλοντική» σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους: Ecoalbania, EuroNatur, RiverWatch, IUCNECARO, ΜedINA και Tour du Valat, με όραμα τη δημιουργία του πρώτου διασυνοριακού εθνικού πάρκου Αώου-Vjosa στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κάθε ενδιαφερόμενος-η έχει τη δυνατότητα να ακούσει την ιστορία μέσα από το ΥouTube και την ιστοσελίδα https://pindosperivallontiki.org, ή να προμηθευτεί το cd (χωρίς αντίτιμο) από τα γραφεία της «Πίνδος Περιβαλλοντική» (Μετσόβου 12, τηλ. 2651029445).

Η ιστορία έχει καταγραφεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Για την παραγωγή του cd συνεργάστηκαν:

Κώστας Τζιόβας: Συγγραφή, Βιργινία Κοκκίνου: Αφήγηση, Γιάννης Ψαριώτης: Μουσική, Κιθάρα, Κρουστά, Χάρης Λαμπράκης: Νέυ, Ιωάννα Μπουλούγαρη: Κρουστά, Μαρία Αλατσατιανού: Τραγούδι, Αχιλλέας Χαχάμης: Τραγούδι, Νίκος Πλατύρραχος: Ηχοληψία, Ηλίας Λάκκας: mastering. Πρόλογος: Πρόλογος: Νίκος Σφαιρόπουλος, Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Βραζιτούλη.

H έντυπη έκδοση της ιστορίας «Το χάρισμα του φεγγαριού» αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

H «Πίνδος Περιβαλλοντική» (https://pindosperivallontiki.org/) είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου για τη μελέτη, διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!