Από το χάλκινο στο ασημένιο και από το ασημένιο στο χρυσό κατάφερε χρόνο με το χρόνο να ανέβει η διεπιστημονική ομάδα iGEM IOANNINA 2024 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, διακρινόμενη ανάμεσα σε περισσότερες από 400 ομάδες από όλο τον κόσμο, δίπλα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της υφηλίου.
Έπειτα από τρεις συμμετοχές, η Γιαννιώτικη ερευνητική ομάδα κατάφερε να πετύχει τη μέγιστη διάκριση με ένα πρότζεκτ για την αντιμετώπιση της εγκεφαλίτιδας που προκαλείται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και εργαλείων.
Η ομάδα iGEM IOANNINA ιδρύθηκε το 2020 και αποτελεί μια διεπιστημονική φοιτητική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θα έλεγε κανείς ότι πρωτοξεκίνησε κατά τύχη έπειτα από μια άτυπη συζήτηση μεταξύ ενός καθηγητή που γνώριζε για τον διαγωνισμό και ενός φιλόδοξου φοιτητή που άδραξε την ευκαιρία και οργάνωσε την πρώτη ομάδα.
Η παρουσίαση της χρυσής ομάδας έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τις πρυτανικές αρχές και τη διοίκηση του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, το οποίο διέθεσε τις γνώσεις και τα εργαστηριακά εργαλεία των διδασκόντων καθηγητών του.
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου συνεχάρη την ομάδα των φοιτητών της διεπιστημονικής ομάδας που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και τόνισε πως είναι μέσα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της πρυτανικής αρχής η προστασία και η φροντίδα όλων των ερευνητικών ομάδων και πως το τοπικό ΑΕΙ έχει ένα φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα και γι’ αυτό το Συμβούλιο Διοίκησης στήριξε τη συγκεκριμένη ομάδα και φέτος αλλά και σε άλλες διεθνείς συμμετοχές της.
Ο πρόεδρος του Τμήματος ΒΕΤ Πέτρος Μαραγκός τόνισε πως από αυτό το τμήμα ξεκίνησαν όλα πριν από 4 χρόνια όταν υπήρξε η σκέψη να συμμετέχει σαν τμήμα στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας και έκτοτε αυτή η ομάδα πήρε τη ζωή τη δική της. “Εμείς σαν τμήμα εξειδικευόμαστε στις εφαρμογές, είμαστε το μοναδικό τμήμα βιοεπιστημών που παρέχει τίτλο master σε προπτυχιακό επίπεδο και το μοναδικό που παρέχει μια ετήσια πειραματική εργασία και αυτή η πειραματική εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές τους καθιστά ικανούς να διεκπεραιώνουν πειραματικές εργασίες που μπορούν να οδηγήσουν και σε κατάκτηση διεθνών διακρίσεων σε παγκόσμιους οργανισμούς” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.
Η αντιπρύτανης Παναγιώτα Καντή σημείωσε πως αυτή η ομάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση και πως είναι σημαντική η διεπιστημονικότητα της προσπάθειας που αποδεικνύει και την αξία που έχουν τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου μας. Προέτρεψε τους φοιτητές να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους σε όλη τη ζωή τους.
Ο Γιάννης Λεονάρδος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχάρη τα παιδιά για το γεγονός ότι συνεργάστηκαν από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου μας και κατάφεραν σε ένα κοινό στόχο να φτιάξουν μια εργασία υψηλού επιπέδου. “Δεν είναι μόνο το πρώτο βραβείο αλλά και η όλη παρουσία τους εκεί που έκανε εντύπωση και φαίνεται ότι η πολιτική του Πανεπιστημίου στη στήριξη των νέων επιστημόνων αποδίδει αλλά φαίνεται και η προσπάθεια των καθηγητών να είναι μαζί με τους φοιτητές. Κι αυτό μπορεί να καθορίσει την πορεία του Πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια” είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, οι δύο καθηγητές που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών δεν έκρυψαν την χαρά τους. Ο Δημήτρης Αλίβερτης, επίκουρος καθηγητής του ΒΕΤ, τόνισε πως ήταν ένα πολύ ωραίο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και σιγά σιγά εξελίχθηκε και φτάσαμε ύστερα από τρεις συμμετοχές και συνεχόμενες καλύτερες θέσεις, επιτέλους στο χρυσό. Ο Θεολόγος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής του ΒΕΤ, υπογράμμισε τη σκληρή δουλειά των παιδιών ακόμα και το καλοκαίρι και το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές συμπαραστάθηκαν σε αυτούς και το όφελος είναι πολύ μεγάλο για όλους. Επικαλέστηκε μια ρήση του καθηγητή μοριακής βιολογίας Φώτη Καφάτου που είπε ότι στη βιολογία, οι καθηγητές και οι φοιτητές δουλεύουν στον πάγκο πλάι πλάι και κανείς δεν εκπλήσσεται από τις ιδέες που προέρχονται από τους 20χρονους…
Τέλος, δύο από τα παιδιά μίλησαν για το πρότζεκτ ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο για τη στήριξη. Η Ιωάννα Κουτσοτόλη αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχαν οι αρχές του Πανεπιστημίου μας σε όλες τις ομάδας iGEM IOANNINA, σε όλα τα πρότζεκτ από την αρχή λειτουργίας της ομάδας ως τώρα και ο Χαράλαμπος Τσίος τόνισε πως οι καθηγητές τους έδειξε στους φοιτητές τι σημαίνει να είσαι ερευνητής.
Τα rankings
Σε ερώτηση σχετικά με τις διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων από τις οποίες τα τελευταία χρόνια απουσιάζει συχνά το τοπικό ΑΕΙ, η Πρύτανης τόνισε πως εξετάζουν οι πρυτανικές αρχές αυτά τα rankings και διαπιστώνουν πως αυτά που μας φέρνουν χαμηλότερα δε μπορούμε να τα ελέγξουμε, όπως τον αριθμό των διδασκόντων και τον αριθμό φοιτητών, όσον δε αφορά τα στοιχεία που μπορούμε να ελέγξουμε όπως την ερευνητική δραστηριότητα, κάνουμε προσπάθεια να δούμε που δεν αποτυπώνεται η δουλειά όπως στους δείκτες από τις ανθρωπιστικές σπουδές οι οποίες δεν μετρώνται στο Scopus κτλ.
Ο πρόεδρος του ΒΕΤ Πέτρος Μαραγκός από την πλευρά του, τόνισε πως διακρίσεις όπως της ομάδας iGEM IOANNINA έχουν σπουδαίο ρόλο στη διεθνή θέση και εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου γιατί και οι διεθνείς κατατάξεις σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την αναγνωρισιμότητα των Πανεπιστημίων, ακόμα και οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς είναι πολύ σημαντικές για να αγγίξει το Πανεπιστήμιό μας το παγκόσμιο στερέωμα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.