Μια εντυπωσιακή επίχρυση περόνη με περίτεχνη κεφαλή (η οποία τοποθετείται μεταξύ του 1ου και των αρχών του 2ου μ.Χ αιώνα) είναι το έκθεμα του μήνα Ιουλίου στο Μουσείο της Νικόπολης. Το κόσμημα εντοπίστηκε το 2000 κατά την διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης και ανάδειξη του ρωμαϊκού τείχους της Νικόπολης στην περιοχή της Βόρειας Πύλης μέσα σε τάφο ο οποίος “φιλοξενούσε” ως ταφικά δώρα πέντε γυάλινα μυροδοχεία και την συγκεκριμένη περόνη.
Η περόνη (πείρω= διαπερνώ, τρυπώ) αποτελείται από ένα κάθετο στέλεχος με αιχμηρή απόληξη και μία διακοσμητική κεφαλή. Το στέλεχος της περόνης μας είναι χάλκινο με χρυσή επένδυση. Η κεφαλή είναι διακοσμημένη με επίχρυση επίσης, μικρογραφία αγγείου, μία γαλαζοπράσινη εξαγωνική χάντρα από φαγεντιανή και μία λευκή σφαιρική χάντρα από όστρεο.
Η τοποθέτηση της στην ταφική θήκη, χωρίς καμία πρακτική χρήση, έγινε αποκλειστικά ως νεκρική προσφορά και μαζί με τα γυάλινα αγγεία για τη φύλαξη αρωμάτων και ελαίων, δηλώνουν το γυναικείο φύλο της νεκρής. Το υλικό κατασκευής και η εκλεπτυσμένη κεφαλή της περόνης, σε συνδυασμό με την επιλογή της καύσης, μίας αρκετά δαπανηρής ταφικής διαδικασίας, φανερώνουν την υψηλή κοινωνική και οικονομική θέση της οικογένειας της νεκρής.
Σήμερα, η περόνη εκτίθεται στην δεύτερη αίθουσα του ΑΜΝ, στην αφιερωμένη στον «Ιδιωτικό Βίο» ενότητα

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!