Μικρές αυξήσεις και μεγάλη απογοήτευση με το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μικρές αυξήσεις και μεγάλη απογοήτευση με το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Μεγαλύτερη απογοήτευση παρά ικανοποίηση προκαλεί στους στρατιωτικούς η εξειδίκευση του νέου μισθολογίου, όπως παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 13% έως 25% και θα προέλθουν από εξοικονομήσεις εντός του προϋπολογισμού του Υπουργείου, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι οι πραγματικές αυξήσεις είναι πολύ χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις υπολογίζονται μεσοσταθμικά στα 145 ευρώ μικτά, ενώ για τους χαμηλότερους βαθμούς – απόφοιτους σχολών υπαξιωματικών – δεν ξεπερνούν τα 128 ευρώ μικτά. Για κατηγορίες όπως οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ, η αύξηση φτάνει μόλις τα 103 ευρώ μικτά. Σε καθαρά ποσά, για τους περισσότερους στρατιωτικούς αυτό μεταφράζεται σε 60–70 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από 5%.

Την ίδια στιγμή, οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας πέτυχαν να ενταχθούν και οι ένστολοι στο νέο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα το ποσό των αυξήσεων να επιμερίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια το όφελος για τους στρατιωτικούς να είναι ακόμη μικρότερο, ενώ τα Σώματα Ασφαλείας εμφανίζονται πιο ευνοημένα, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς συνδικαλιστικούς φορείς συντηρεί το φαινόμενο «δύο ταχυτήτων».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), που σύμφωνα με το politisopliths είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τις χαμηλές αυξήσεις, δικαιώνεται στις εκτιμήσεις της και θέτει εκ νέου το αίτημα για εξίσωση των όρων εργασίας με τα Σώματα Ασφαλείας. Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον Υπουργό Άμυνας, η Ομοσπονδία απαριθμεί οκτώ σημεία στα οποία θεωρεί ότι υστερούν οι στρατιωτικοί: αποζημίωση υπερωριών και νυχτερινών, αποσπάσεις, εργασιακά καθήκοντα, μισθολογική αντιμετώπιση σπουδαστών, ακόμη και ζητήματα που αφορούν τα Μετοχικά Ταμεία.

Το νέο μισθολόγιο, που παρουσιάστηκε ως σημαντική τομή, χαρακτηρίζεται από πολλούς στρατιωτικούς ως «πολύ λίγο και πολύ αργά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αντιδράσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η μικρή ελκυστικότητα των στρατιωτικών σχολών – οι οποίες φέτος κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ κενών θέσεων – θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους, την ώρα που οι σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας παραμένουν στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google