“Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης της μελανότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμά και μνημονεύει με σεβασμό τους χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στη διαιώνιση και ενίσχυση των μισαλλόδοξων θεωριών και πρακτικών, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και  τον ξενοφοβικό λόγο. 

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των μελών της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων που διώχθηκαν, οδηγήθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης πολυποίκιλων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δράσεων. Το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας μελετά ενδελεχώς την ιστορία και τις παραδόσεις των Εβραίων των Ιωαννίνων και του ευρύτερου ηπειρωτικού χώρου, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής και πολιτισμικής γνώσης. Με τα  εξειδικευμένα  προγράμματα σπουδών μας η φοιτητική κοινότητα έρχεται σε άμεση επαφή με την ιστορία της κοινότητας, ενώ χάρη σε βιωματικές πρακτικές ενισχύεται η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην τοπική κοινότητα.   

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως βασικός πυλώνας της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο, διαδραματίζει διαχρονικά έναν ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για την δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία του λόγου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ιστορικό αναστοχασμό και επαγρύπνηση για την προάσπιση των υπέρτατων αξιών της ανθρώπινης ύπαρξης.”

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!