Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Συζήτηση με βουλευτές για ακρίβεια, δημοσκοπήσεις και Κρήτη
Σε μια εφ’ όλης της ύλης, ανεπίσημη αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτική συζήτηση με περίπου 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο εντευκτήριο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να προκηρύξει εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2027, αμέσως μετά το Πάσχα, που το 2027 πέφτει στις 2 Μαΐου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, αμέσως μετά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και την επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει λόγος για Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «Μάρτιος είναι ακόμη χειμώνας», και πρόσθεσε με χαρακτηριστική δόση χιούμορ ότι «το θέμα είναι ποιος θα σουβλιστεί σε αυτές τις εκλογές», διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ «φιλοδοξεί να είναι από αυτούς που θα… σουβλίσουν και όχι από αυτούς που θα σουβλιστούν».
Εκλογικός ορίζοντας και εσωκομματικές σχέσεις
Μιλώντας για τις σχέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το κόμμα δεν έχει μυστικά», αφήνοντας περιθώριο διπλής ανάγνωσης: είτε ότι «ό,τι λέγεται, μαθαίνεται», είτε ότι «υπάρχει διαφάνεια στις σχέσεις». Δήλωσε παράλληλα διαθέσιμος για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, σημειώνοντας με χαμόγελο ότι «στα γεύματα γίνονται ωραίες ζυμώσεις».
Σε ερώτηση του CNN Greece για το τι του μεταφέρουν οι βουλευτές από τις περιφέρειές τους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι βουλευτές λένε την αλήθεια και καλό είναι να τους ακούμε».
Δημοσκοπήσεις: «Μας ενδιαφέρει η δική μας βελόνα»
Αναφερόμενος στη στασιμότητα των δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «βελόνα» της ΝΔ δεν έχει κινηθεί τον τελευταίο χρόνο, κάτι που «δεν είναι απαραίτητα κακό». Σχολιάζοντας τη δήλωση του Παύλου Γερουλάνου ότι «η βελόνα του ΠΑΣΟΚ είναι κολλημένη», απάντησε σκωπτικά: «Δεν ξέρω, ρωτήστε τον ίδιο. Να θυμίσω τις δημοσκοπήσεις του 2023 πριν τις εκλογές. Έχουμε καιρό μέχρι τότε, έχουμε και γιορτές τώρα».
Από τα Βορίζια μέχρι τις μπαλωθιές: Παρεμβάσεις για την Κρήτη
Στο περιθώριο της συζήτησης, η κουβέντα μεταφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Βορίζια και στο θέμα της οπλοκατοχής στην Κρήτη, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι το φαινόμενο των μπαλωθιών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παρενέβη, επιβεβαιώνοντας ότι το έθιμο εμφανίζει σαφή υποχώρηση: «Έχω να ακούσω τέσσερα χρόνια μπαλωθιές στην Κρήτη. Στην Ασή Γωνιά έριχναν 100 και αποφάσισαν μόνοι τους να σταματήσουν μετά την καμπάνια του 2012».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έμμεση αναφορά σε πρόσφατη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με συλλήψεις διοργανωτών γάμων, σχολίασε χαριτολογώντας: «Lapsus ότι θα συλλαμβάνουμε τα ζευγάρια… Τη νύφη μπορεί, τον γαμπρό όχι».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρότεινε αλλαγές στις πινακίδες και τοποθέτηση καμερών για συμβολικούς και πρακτικούς λόγους, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν πρέπει να κλείσουν τα σκοπευτήρια, είναι ολυμπιακό άθλημα».
Η ακρίβεια και η αντιπαράθεση με τον Ανδρουλάκη
Δεδομένης της προηγηθείσας συζήτησης στη Βουλή, η ακρίβεια αποτέλεσε κεντρικό θέμα και στη συνάντηση με τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός απάντησε με εμφανή διάθεση αμφισβήτησης στον ισχυρισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ορισμένα αγροτικά προϊόντα —όπως τα ρεβύθια— φτάνουν να κοστίζουν έως και 15 φορές ακριβότερα από το χωράφι στο ράφι. «Πού το βρήκε; Έχουμε κανέναν βουλευτή που να παράγει ρεβύθια στην περιοχή του;» ανέφερε.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033