Μητσοτάκης: Μειώσεις τιμών έως 7% από αύριο – «Στη ΔΕΘ θα έχουμε πολλά να πούμε»
Στα έργα της Βόρειας Ελλάδας, τις επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, το Ταμείο Ανάκαμψης και νέα μέτρα για την καθημερινότητα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τη ΔΕΘ.
Στις παρεμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στην ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και στα μέτρα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία εβδομαδιαία ανασκόπηση του Αυγούστου.
Κεντρική θέση στην ανάρτησή του είχε η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα χρωστούμενο λιγότερο», σημειώνοντας ότι προστέθηκαν πέντε νέοι σταθμοί και 4,78 χιλιόμετρα γραμμής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επέκταση μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 63.000 επιπλέον επιβιβάσεις ημερησίως και να μειώνει κατά περίπου 12.000 τα ΙΧ που κινούνται καθημερινά στους δρόμους. Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη των πρόδρομων μελετητικών εργασιών για τις επεκτάσεις προς τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπλαση της ΔΕΘ και στη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 120 στρεμμάτων, ενώ σημείωσε ότι στο τέλος του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο η Δυτική Μακεδονία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, μετά την επίσκεψή του σε Φλώρινα και Κοζάνη.
Όπως ανέφερε, η ΔΕΗ υλοποιεί στην περιοχή επενδυτικό σχέδιο ύψους 5,75 δισ. ευρώ έως το 2030, με φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, καθώς και σχεδιασμό για Mega Data Center στον Άγιο Δημήτριο. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 700 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία τους.
Ταμείο Ανάκαμψης και ο επόμενος χρηματοδοτικός κύκλος
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή απολογισμό του «Ελλάδα 2.0», υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του συνδέθηκε με αύξηση του ΑΕΠ κατά 11 μονάδες, δημιουργία 550.000 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των επενδύσεων κατά 60%.
Ως επόμενο μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο παρουσίασε το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, με το ελληνικό σχέδιο να ανέρχεται, σύμφωνα με την ανασκόπηση, σε 5,3 δισ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ έως το 2032. Οι 25 παρεμβάσεις αφορούν περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά και 70.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Συντάξεις και μειώσεις τιμών
Στα μέτρα με άμεσο οικονομικό αποτύπωμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της καταβολής των νέων συντάξεων χηρείας για περισσότερους από 8.500 δικαιούχους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή πρωτοβουλία για μειώσεις τιμών από 5% έως 7% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα και σχολικά είδη, για διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών.
Σχολεία και νέοι διορισμοί
Για τη νέα σχολική χρονιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 5.259 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ αναμένονται περίπου 36.000 αναπληρωτές.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» έχουν ανακαινιστεί 669 σχολεία και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι μελέτες για ακόμη 500. Αλλαγές προβλέπονται και στα σχολικά κυλικεία, με περισσότερα φρούτα και προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και την απομάκρυνση αναψυκτικών και αλλαντικών.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία και στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, ενώ έκλεισε την ανασκόπησή του δίνοντας ραντεβού στη ΔΕΘ, όπου, όπως σημείωσε, «θα έχουμε πολλά να πούμε».
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033