Τη δική του έμμεση απάντηση στην κριτική πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 16ο Προσυνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, το απόγευμα της Τρίτης (28/4).

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μοντέλο του επιτελικού κράτους, τονίζοντας ότι χωρίς αυτό «τα 36 δισ. ευρώ που πήραμε από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί».

Η αναφορά στο επιτελικό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους ως μηχανισμό συντονισμού και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, «αν κολλήσει κάπου ένα έργο θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί», ενώ σημείωσε ότι περιλαμβάνει τακτικά υπουργικά συμβούλια, ετήσιο προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και σαφή σχεδιασμό προσλήψεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν τρόπο διοίκησης που απλοποιεί τη διακυβέρνηση και δεν παρεμβαίνει για να «καπελώσει» πρόσωπα ή διαδικασίες.

«Συνδυασμός τεχνοκρατικής και πολιτικής προσέγγισης»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μοντέλο αυτό αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης που συνδυάζει την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χώρα χωρίς ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιεί σύνθετα έργα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και άσκησε κριτική σε όσους διαχωρίζουν τεχνοκράτες και πολιτικούς.

Όπως είπε, στη Νέα Δημοκρατία «είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα», που συζητά ανοιχτά και λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο.

Φοροδιαφυγή, πλεονάσματα και δημόσιο χρέος

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική, σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων πλεονασμάτων.

Όπως ανέφερε, αυτό δίνει τη δυνατότητα επιστροφής πόρων στην κοινωνία, ενώ παράλληλα μειώνεται το δημόσιο χρέος με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό.

Εκτίμησε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχουν πια οι ουρές της ντροπής»

Στο ίδιο προσυνέδριο, τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με έντονο λόγο.

Αρχικά, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν από τους καλύτερους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Ελλάδας, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και σε μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στάθηκε και σε διαμαρτυρίες έξω από νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι η Υγεία αλλάζει».

«Δεν υπάρχουν πια οι ουρές της ντροπής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία.

Στο προσυνέδριο συμμετείχαν στελέχη των τοπικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι της διοίκησης του κόμματος και της νεολαίας.

Οι αιχμές των «5» βουλευτών

Υπενθυμίζεται ότι πέντε βουλευτές της ΝΔ, οι Αθανάσιος Ζεμπίλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Γιάννης Οικονόμου και Ιωάννης Παππάς, είχαν αφήσει αιχμές μέσω επιστολής που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ.

Στην επιστολή τους, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωναν ότι οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά χωρίς να αφήνται περιθώρια για δυσλειτουργίες.

Τόνιζαν επίσης ότι το επιτελικό κράτος «δεν κατάφερε να ελέγξει πλήρως τα φαινόμενα διαφθοράς εντός του κράτους και της κοινωνίας».