Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας ή Μονή Ταξιάρχου Τσούκας βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και στο δήμο Νεστορίου. Είναι χτισμένο σε μια επίπεδη, στενή λωρίδα χαλικιού που καταλήγει στον Στενοπόταμο, παραπόταμο του Αλιάκμωνα. Απέχει 8 χλμ. ΒΑ. από το Νεστόριο, 1,5 χλμ. ΝΔ. από την Αγία Άννα. Το όνομα Τσούκα το οφείλει στον παλαιότερο, εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό, την Τσούκα, που υπήρχε βορειότερα. Στην κορυφή του γκρεμού υπάρχει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε αργότερα, ενώ δίπλα στο μοναστήρι δημιουργείται ένας μικρός καταρράκτης.
Η Μονή Παμμεγίστων ταξιαρχών ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που έχει χαθεί, η ίδρυσή της χρονολογείται το 1225 ενώ καταστράφηκε τον Μάρτιο του 1943 μετά από εμπρησμό Αυστριακών στρατιωτών της Μεραρχίας «Endelweiss» κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Ο καταρράκτης της Αγίας Άννας ή Τσούκας, ύψους περίπου 20 μέτρων, βρίσκεται στο Δήμο Νεστορίου, κοντά στο χωριό Αγία Άννα, και είναι ο μεγαλύτερος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!