«Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι το πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησής σας»

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για «συγκάλυψη», «αλαζονεία» αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας», που τα μέλη της «όποτε απειλείται η καρέκλα τους μετατρέπονται σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

Εξεταστική – «παρωδία»
Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για Εξεταστική – «παρωδία» και σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου είπε: «Ποιο ήταν το ύφος του κ. Μαρκόπουλου; Ήταν το ύφος ενός προέδρου μίας Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ενσυναίσθηση τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας; Ένα δάχτυλο να το κουνάει συνεχώς σε ποιους;».

«Μνημείο αλαζονείας η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ.»
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που 5 χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε το μιμείστε» ανέφερε.

«Ο αρμόδιος υπουργός έκανε και μαθήματα, όταν κάποιοι έλεγαν ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας»
Επανερχόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα είπε πως «τη νύχτα της τραγωδίας, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι μείναμε άφωνοι. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μία ευρωπαϊκή χώρα το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές. Όταν μάλιστα μερικούς μήνες πριν ο αρμόδιος υπουργός έκανε και μαθήματα, όταν κάποιοι συνάδελφοι έλεγαν ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν στους Έλληνες θλίψη, οργή και αγανάκτηση» συνέχισε.

«Το πιο ασφαλές και πράσινο μέσο στην Ευρώπη το μετατρέψατε σε σύμβολο εθνικού πένθους και από τότε ακολουθείτε μία σταθερά προσβλητική στάση απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο ευρωπαϊσμός στον οποίο αναφερθήκαμε, έχει πάει περίπατο, όταν απειλείται η καρέκλα σας περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών, και το κράτος δικαίου και ο οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ‘όλα στο φως’. Και τι κάνει εντέλει; Σκοτάδι και συγκάλυψη. Αυτό επιχειρείτε και σε αυτή την περίπτωση».

«Δεν φανταστήκαμε κανένα κατηγορητήριο»
«Σήμερα ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε και υπενθυμίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι στην αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Ν.Δ., χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντάς σας διέξοδο διαφυγής».

«Επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση, που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σήμερα οι 57 οικογένειες αυτές δεν θα θρηνούσαν τους ανθρώπους τους» εξήγησε για να προσθέσει:

«Δεν φανταστήκαμε κανένα κατηγορητήριο. Δεν αποφασίσαμε – όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Επιτροπής – να ξεκινήσουμε κυνήγι μαγισσών στηριζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας».

«Απορρίψατε το αίτημα για Προανακριτική για να προστατεύσετε τον κ. Καραμανλή»
Στηλιτεύοντας την απόρριψη της πρότασης για Προανακριτική και τις σχετικές πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «είναι ειρωνικό να ακούμε από τον προκλητικά απόντα σήμερα πρωθυπουργό να δηλώνει με αλαζονεία σε πρόσφατη συνέντευξη πως ‘όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ας καταθέσει αίτημα Προανακριτική με συγκεκριμένο κατηγορητήριο’». «Μα αυτό ακριβώς καταθέσαμε κ. Μητσοτάκη το φθινόπωρο. Και το απορρίψατε χωρίς καν να το διαβάσετε για να προστατεύσετε τον κ. Καραμανλή και να αποκρύψετε την αλήθεια» πρόσθεσε.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «καθεστωτική νοοτροπία». «Βλέπαμε το αλγεινό ύφος των μελών της Επιτροπής και παγώναμε σκεπτόμενοι πως σας παρακολουθούν και πώς νιώθουν οι οικογένειες των θυμάτων. Το ύφος αυτό είναι αποκαλυπτικό μίας καθεστωτικής νοοτροπίας, μίας νοοτροπίας ξεκάθαρης πια ‘δεν μας ακουμπάει κανείς, είμαστε πολιτικά ισχυροί και θα επιβάλουμε ό,τι θέλουμε. Αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση» είπε.

«Να συσταθεί Προανακριτική για το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως»
«Αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε μία παρωδία που παιζόταν στην πλάτη μίας εθνικής τραγωδίας. Γι’ αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας, γνωρίζοντας καλά ότι θα βρούμε τείχος, για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως βάσει των νέων στοιχείων» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η μη αποκάλυψη της αλήθειας που εσείς επιχειρείτε δίνει περιθώριο στη δεξιά συνωμοσιολογία» αντέτεινε, απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως πρέπει βάσει των πραγματικών γεγονότων να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Ο Άδ. Γεωργιάδης έχει καταντήσει υπουργός προπαγάνδας»
Χαρακτήρισε στη συνέχεια «εριστική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, στρέφοντας τα βέλη του στον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη.

«Και στην περίπτωση του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι προκλητική και εριστική. Όταν βρίσκει τα δύσκολα επινοεί εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, αρχίζει τις συνωμοσιολογίες τότε αποκαλεί όσους της ασκούν κριτική ανθέλληνες ή ‘Δερβέναγες’, όπως ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει την κ. Εισαγγελέα».

«Έχει καταντήσει υπουργός προπαγάνδας αξιοποιώντας κάθε γκεμπελική πρακτική, μία μηχανή παραγωγής ψεύδους» σχολίασε σημειώνοντας: «Προχθές έγινε ένα τραγικό δυστύχημα στον Άγιο Νικόλαο και δηλώνει δεν ήταν σε εφημερία το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο εφημέρευε κανονικά, οι γιατροί που έπρεπε δεν ήταν εκεί αλλά λέει αυτό που πρέπει να ακούσει η κοινή γνώμη για να μην αποκαλυφθεί στην ολότητά της η αλήθεια για τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ. Πριν από μία εβδομάδα βγαίνει και λέει ξανά υπάρχει απόφαση Εφετείου που αθωώνει την κ. Βλάχου. Ποια είναι αυτή η απόφαση; Στη δημοσιότητα παρακαλώ, αλλιώς είστε επικίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Στήνετε ρουσφετομάγαζα στον κρατικό μηχανισμό»
Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση πως «είναι αλλεργική σε κάθε είδους κριτική». «Μία και μόνο είναι η προτεραιότητά σας: Να στήνετε μέσα στον κρατικό μηχανισμό ρουσφετομάγαζα. Η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας. Αυτή η νοοτροπία χρεοκόπησε την Ελλάδα και έφερε τα μνημόνια… Η συμπεριφορά σας διασύρει διεθνώς τη χώρα και προσβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα» υποστήριξε για να συμπληρώσει πως «από εδώ και πέρα τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία».

naftemporiki.gr

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!