Στην αλλαγή νοοτροπίας που επιχειρείται στο δημόσιο μέσα από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα με επίκεντρο τον πολίτη, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Σχετικά με την πορεία των εγγραφών που καταγράφει η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι «έχουμε Έλληνες πολίτες που προέρχονται από χώρες όπως ο Ισημερινός ή η Παπούα – Νέα Γουινέα. Εγγράφονται τουλάχιστον 3.500 εκλογείς κάθε μέρα» ενώ, αναφερόμενη στη σημασία της επιστολικής ψήφου για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «το να διευκολύνεις τον κάθε Έλληνα στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος από όπου κι αν βρίσκεται είναι πολύ βασικό».

Ως ένα μεγάλο κεκτημένο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως την επιστολική ψήφο από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αποκαλύπτοντας ότι 73.000 Έλληνες πολίτες από 110 χώρες έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ, Απόστολου Μαγγηριάδη επισήμανε: «Η δική μας προτεραιότητα είναι να διευκολύνουμε τον πολίτη σε κάθε έκφανση της συνεργασίας του με το κράτος. Βλέπουμε ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός Ελλήνων του εσωτερικού που εγγράφονται. Η πιο δημοφιλής ηλικιακή ομάδα σε σχέση με την επιστολική ψήφο είναι αυτή των 41 – 50 ετών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τεστ δεξιοτήτων ανώτερων στελεχών που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, ανέφερε: «Το τεστ αφορούσε όσους ήθελαν να είναι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων της χώρας. Είχε συμμετοχή 94%. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί, γιατί “ξεβολεύει”. Εμείς σηκώσαμε τον πήχη ψηλά».

 

Για την επέκταση της ανωτέρω διαδικασίας και σε άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στο Δημόσιο, σημείωσε ότι αυτή έχει δρομολογηθεί. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε ένα καλύτερο Δημόσιο. Ένα καλύτερο δημόσιο το οποίο θα φροντίζει για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση και ένα καλύτερο δημόσιο το οποίο θα εξυπηρετεί καλύτερα τον Πολίτη. Γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας».

 

Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος είναι να προλαμβάνονται εξαρχής τα προβλήματα του Πολίτη.

 

«Πώς θα σχεδιάσουμε εκ των προτέρων για να μη φτάσουμε να τα λύνουμε αλλά να έχουμε προλάβει, τυχόν προβλήματα των Πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενη στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται να καταστεί το δημόσιο ελκυστικότερο για την προσέλκυση στελεχών ανέφερε:

 

«Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αυξήθηκαν οι αμοιβές στελεχών στα νοσοκομεία. Εισάγεται μπόνους παραγωγικότητας, εισάγουμε τακτικές για να προσελκύσουμε τους καλύτερους. Δρομολογούμε γενικότερα την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο» δήλωσε και επισήμανε: «Έχουμε πολύ δρόμο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση εν γένει στη χώρα. Όλα όσα κάνουμε έχουν κοινή συνισταμένη τον Πολίτη. Πρέπει να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πολλά από όσα γίνονται δημιουργούν αντιδράσεις γιατί “ξεβολεύουν”».

 

Καταλήγοντας, αναφορικά με την αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη, αποσαφήνισε: «Έχει πολλά να προσφέρει, αν και με κινδύνους. Γίνεται ήδη όμως πράξη. Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναλύει τους στόχους που έχουν τεθεί και δίνει ανατροφοδότηση στους προϊσταμένους για την επίτευξη τους. Έχουμε κι άλλα εν εξελίξει σχέδια. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ετοιμάζουμε ένα εργαλείο για τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα στηρίξει την κεντρική κυβέρνηση για να κάνει καλύτερες επιλογές».

«Δεν υπάρχει αριθμητικός στόχος. Και ένας Έλληνας να διευκολυνθεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, αυτό είναι κέρδος για τη δημοκρατία» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως έως τις 29 Απριλίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.

Ερωτηθείσα για την υπόθεση της διαρροής δεδομένων και αποστολής μαζικών email από το γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, σχολίασε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη νέα διαδικασία για τους διοικητές νοσοκομείων. «Σηκώνουμε τον πήχυ πιο ψηλά σε σχέση με τους διοικητές. Πρέπει όλοι υποψήφιοι να παιρνούν από ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων» σημείωσε και τόνισε ότι «πολλοί έλεγαν πως ο νόμος δεν εφαρμοστεί γιατί ξεβολεύει».

«Η κριτική που ακούω είναι ότι το τεστ ήταν πολύ δύσκολο. Μας κάνει αυτή η κριτική» τόνισε και επανέλαβε ότι «θέλουμε ένα καλύτερο δημόσιο, σηκώνουμε ψηλά τον πήχη».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!