ΚΕΔΕ: Να μην αφαιρεθούν από τους Δήμους τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΚΟΚ ζητούν οι Δήμαρχοι
Την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που αφαιρεί από τους Δήμους την αρμοδιότητα είσπραξης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στη μεταφορά των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η επίμαχη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ψηφιακή Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας και λοιπές διατάξεις» και προβλέπει ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΚΟΚ θα αποδίδονται πλέον σε ειδικό λογαριασμό του κράτους με την ονομασία «Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας».
Η Ένωση των Δημάρχων υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση αυτή στερεί από τους Δήμους πολύτιμους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων στις τοπικές κοινωνίες. «Αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα αφαιρεθούν από τα ήδη άδεια ταμεία των δήμων πόροι που μας αποδίδονταν εδώ και δεκαετίες», τονίζει η ανακοίνωση.
Η ΚΕΔΕ σημειώνει επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί για την προτεινόμενη αλλαγή και εκφράζει απορία για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. «Δεν αντιλαμβανόμαστε με ποια λογική και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, αποφασίστηκε δικά μας χρήματα να μας αφαιρεθούν για να διατεθούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ΚΕΔΕ ζητά να παραμείνει η αρμοδιότητα στους Δήμους, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΚΟΚ αποτελούν σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των υποδομών.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033