Το πρώτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Du Lac, σηματοδοτώντας την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του 16ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο. Το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα συγκέντρωσε κυβερνητικά στελέχη, τοπικούς φορείς και μέλη του κόμματος, με επίκεντρο την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και τις προτεραιότητες σε υγεία, κοινωνική πολιτική, εργασία και παιδεία.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και προειδοποίησε για τους κινδύνους του λαϊκισμού, τονίζοντας πως «η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει εκεί».

Τον διάλογο με τους τέσσερις υπουργούς που μετείχαν στον πρώτο κύκλο του προσυνεδρίου, συντόνισε με ερωτήσεις ο διευθυντής της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος», Γιώργος Κουτσολιόντος.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε το δημογραφικό «εθνική προτεραιότητα» και εξήγησε ότι για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε ξεχωριστό υπουργείο. Όπως ανέφερε, στο Νομό Ιωαννίνων 500 οικογένειες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», αποκτώντας κατοικία με δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο, ενώ 80 οικογένειες έχουν προσωπικό βοηθό και ακόμη 100 ενισχύθηκαν με παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, ανακοίνωσε αλλαγές στο ΤΕΒΑ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι οι παροχές να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Κατά την παραμονή της στα Ιωάννινα συναντήθηκε και με ωφελούμενους κοινωνικών προγραμμάτων, όπως είπε θέλοντας να ακούσει τα προβλήματά τους.

Στη δεύτερη ερώτηση για το πρόγραμμα “Μετεγκατάσταση” και στο γιατί έμεινε εκτός η ακριτική περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε πως εξετάζεται η βελτίωση του προγράμματος καθώς η πρώτη δοκιμή στον Έβρο δεν προκάλεσε την ανταπόκριση που αναμενόταν. Στο πρώτο πρόγραμμα ανακοινώθηκε η γεωγραφική διεύρυνση και η Υπουργός υποσχέθηκε πως το πρόγραμμα θα έρθει άμεσα και στην παραμεθόρια Ήπειρο.

Στο πεδίο της υγείας, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το ΕΣΥ αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και δήλωσε ότι στο τέλος της θητείας της ΝΔ «θα παραδώσουμε το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών». Για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ανέφερε το διπλασιασμό του προϋπολογισμού του ιδρύματος, την αύξηση του προσωπικού αν και απαιτείται πρόσληψη και άλλων νοσηλευτών, το νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με κορωνίδα την επέκταση των ΤΕΠ, σημειώνοντας πως μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργεία. Για το «Χατζηκώστα» αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας μονάδας τεχνητού νεφρού και στην κατασκευή σύγχρονων ΤΕΠ έως το τέλος Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας όλες αυτές τις παρεμβάσεις «κοσμογονία για τα Γιάννενα». Προανήγγειλε επίσης επισκέψεις σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα για αντίστοιχες παρεμβάσεις στα εκεί νοσοκομεία.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, τονίζοντας ότι διαμορφώθηκε στο 7,5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Όπως είπε, 563.000 πολίτες που δεν εργάζονταν το 2019 έχουν πλέον βρει δουλειά, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έφτασε τα 1.516 ευρώ, με σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους να αμείβονται με πάνω από 1.000 ευρώ. Επισήμανε ακόμη την έναρξη της συζήτησης για την εθνική συμφωνία συλλογικών συμβάσεων, ενώ έκανε λόγο για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης μεγάλης συστημικής τράπεζας με αύξηση κατώτατου μισθού από 1.100 σε 1.600 ευρώ! Στο δεύτερο γύρο ερωτήσεων η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στα Γιάννενα και στα προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στάθηκε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και σημείωσε ότι η Ήπειρος και τα Ιωάννινα καταγράφουν θετικές επιδόσεις με τις πρωτιές των σχολείων στην περιοχή. Ανέφερε ότι από το 2019 προχώρησαν μόνιμοι διορισμοί, με 250 εκπαιδευτικούς να τοποθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ στόχος παραμένει η έγκαιρη κάλυψη των κενών και η στήριξη στη στέγαση των εκπαιδευτικών. Τόνισε επίσης πως οκτώ σχολικές μονάδες ανακαινίστηκαν μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αν σχεδιάζεται σύνδεση Πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης η υπουργός παιδείας απάντησε για την χρηματοδοτική ενίσχυση του τοπικού ΑΕΙ και τα επιδοτούμενα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα. Ναι απάντησε πως μπορεί να υπάρξει η σύνδεση που προειπώθηκε.

Τα αιτήματα Καχριμάνη

Στους χαιρετισμούς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε λύσεις για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας και την αιθαλομίχλη, πρότεινε τη μετατροπή καφενείων σε ΚΑΠΗ στα χωριά και διεκδίκησε ρόλο της Περιφέρειας στην αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Παράλληλα, ανέφερε την απόφαση Περιφέρειας και Πανεπιστημίου να προχωρήσει φοιτητική εστία μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ανακοίνωσε την δημοπράτηση του κλειστού της ξιφασκίας μέσα στο 2026 και την προώθηση επίσης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Μήνυμα ενότητας και στήριξης του κυβερνητικού έργου έστειλε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.