ΠΡΟΣ τους κ.κ. Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους Ιωαννίνων, Περιφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους Ηπείρου.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Το έργο “ολοκλήρωσης του οδικού δακτυλίου Ιωαννίνων”, όπως σχεδιάστηκε, μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει στην πόλη.

Καμία αντίρρηση, οι υφιστάμενοι δρόμοι του σχεδίου πόλης χρήζουν διαπλάτυνσης και βελτίωσης.  Αλλά ως εδώ!

Τί θα προσφέρει στο κυκλοφοριακό γίγνεσθαι του λεκανοπεδίου η τερατώδης διάνοιξη με πλήθος λωρίδων κυκλοφορίας του τμήματος από το Πανηπειρωτικό ως τις υπάρχουσες οδούς, εκτός από την καταστροφή του Τσαμαρά που στέκει επί αιώνες φύλακας-άγγελος κατά των πλημμυρών;  Τα μόνα οχήματα που θα το χρησιμοποιήσουν από ανάγκη θα είναι κάποια λίγα από αυτά που σήμερα ακολουθούν την οδό Ιωαννίνων της Ανατολής (1+1 λ.κ.) με επακόλουθο η θηριώδης κατασκευή να καταντήσει μια ακόμη θανάσιμη, άτυπη πίστα ταχύτητας.

Οι ανά τον πολιτισμένο κόσμο πόλεις εφαρμόζουν λύσεις για να εξοβελίσουν τις εθνικές οδούς εκτός αστικού ιστού. Εμείς θα φέρουμε την αιματοβαμμένη Περιφερειακή Ε.Ο. να στροβιλίζει μέσα στην πόλη;

Η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, και αρκετοί συμπολίτες προσφύγαμε παντού, από το 2018, και ζητήσαμε να γίνει πραγματική και συνολική Μελέτη Σκοπιμότητας και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για όλα τα έργα του Δακτυλίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΣΤΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΕΚΒΥ, της κοινής λογικής και των νόμων του κράτους και της ΕΕ. Μετά την δικαίωσή μας από τον Υπουργό και το ΣΤΕ, εισπράξαμε ύβρεις, συκοφαντίες, απειλές. Τα τηλέφωνα και τα ραβασάκια πυρπόλησαν την δικαίωση. Έφτασαν μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ε. Επιτροπή.

Η Αίτηση Ακύρωσης της Επιτροπής μας και 7 συμπολιτών στο ΣΤΕ συζητήθηκε στις 23-11-2022  και περιμένουμε την νέα απόφασή του. Οι δικηγόροι του Δήμου και η δικηγόρος της Περιφέρειας δεν αντέκρουσαν ούτε κατ ελάχιστον τα ουσιαστικά επιχειρήματά μας. Απλώς, προσπάθησαν και προσπαθούν να μας αδειάσουν ως, τάχα, μη έχοντες έννομο συμφέρον. Οι 8 αναβολές της συζήτησης δεν είναι ο καλύτερος οιωνός για την αναμενόμενη απόφαση. Ωστόσο, ελπίζουμε. Η επικείμενη καταστροφή δεν είναι θεομηνία αναπόφευκτη, είναι λάθος απόφαση που μπορεί να αλλάξει στις συνεδριάσεις σας.

Πονάμε το σπίτι μας, την γειτονιά μας, την πόλη μας, την περιφέρειά μας. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό.

Είναι ελπιδοφόρο που με αφορμή το βούλιαγμα των συνεργείων στον Τσαμαρά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι επικεφαλής παρατάξεων εξέφρασαν σκεπτικισμό ή και αντίθεση για την επιβλαβή κατασκευή (βλ. συνημμένο).

 

Τώρα, που όλα πλέον είναι φανερά, καλούμε τους Δημοτικούς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους να αφουγκραστούν τις συζητήσεις στις παρέες και να αποφασίσουν με γενναιότητα.

Η ταπεινότητά μας προτείνει:

  1. Ολοκλήρωση του δακτυλίου με την κατασκευή του τμήματος από το Πανηπειρωτικό έως το υπάρχον πρωτεύον  οδικό δίκτυο με οδό 1+1 λ.κ. που θα σεβαστεί την επιβίωση του Τσαμαρά και θα διέλθει υπεράνω αυτού με χρήση πασσαλοσανίδων.

2 Συνολική, πραγματική ΜΠΕ για τις υφιστάμενες και τις νέες οδούς του δακτυλίου με σεβασμό στον αστικό ιστό. και ό,τι αυτός πρεσβεύει.

  1. Να γίνουν άμεσα οι εκ του νόμου και της οικτρής εμπειρίας μας υπαγορευόμενες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στις υπάρχουσες οδούς του δακτυλίου και του λεκανοπεδίου.

Με εκτίμηση, 

η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ

Ιωάννινα, 7-12-2022

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!