Νέα φάρμακα: Όφελος 557 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 252.400 λιγότερες ημέρες νοσηλείας
Όφελος 557 εκατ. ευρώ, 252.400 λιγότερες ημέρες νοσηλείας και χιλιάδες επιπλέον χρόνια ζωής συνδέονται με τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα.
Σημαντικά οφέλη για την υγεία των ασθενών, τη λειτουργία των νοσοκομείων και την ελληνική οικονομία δημιουργεί η επένδυση σε καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη της EFPIA.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φαρμακευτική καινοτομία δεν αποτελεί μόνο δαπάνη για τα συστήματα υγείας, αλλά επένδυση με ευρύτερη κοινωνική και οικονομική απόδοση. Αντίθετα, η υποχρηματοδότηση της υγείας μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβαρύνει περισσότερο τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο WifOR, σε συνεργασία με τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia Frank R. Lichtenberg. Εξετάζει τον αντίκτυπο των νέων φαρμάκων στη θνησιμότητα και στη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και σε τρεις βασικούς θεραπευτικούς τομείς.
Λιγότερες νοσηλείες και περισσότερα χρόνια ζωής στην Ελλάδα
Για την Ελλάδα, τα ευρήματα καταγράφουν σημαντική συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων τόσο στη μείωση των νοσηλειών όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αποφεύχθηκε η απώλεια 25.600 ετών δυνητικής ζωής. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο πλήρες προσδόκιμο ζωής, διάρκειας 81,3 ετών, για 313 ανθρώπους.
Παράλληλα, καταγράφηκαν περίπου 252.400 λιγότερες ημέρες νοσηλείας. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με την απελευθέρωση 691 νοσοκομειακών κλινών για έναν ολόκληρο χρόνο και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70% της δυναμικότητας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Με επένδυση 93 εκατ. ευρώ σε νέα φάρμακα, σε τιμές καταλόγου και πριν από την αφαίρεση επιστροφών και εκπτώσεων, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε συνολικό οικονομικό όφελος 557 εκατ. ευρώ για την ελληνική κοινωνία.
Από αυτό, τα 430 εκατ. ευρώ προήλθαν από την αύξηση της παραγωγικότητας, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ.
Επιπλέον, η μείωση των νοσηλειών οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 127 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας.
«Η υγεία δεν είναι κόστος, αλλά επένδυση»
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφουν επένδυση 11,67 δισ. ευρώ σε νέα φάρμακα και συνολικά οφέλη ύψους 66 δισ. ευρώ από τη βελτίωση της υγείας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η καινοτομία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγική επένδυση και όχι ως απλή δημοσιονομική επιβάρυνση. Ως βασικές προϋποθέσεις αναφέρονται η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος βιοεπιστημών και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, επισήμανε ότι στον διαβήτη και στην παχυσαρκία καταγράφεται μεγάλη ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικότερων και καλύτερα ανεκτών θεραπειών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται επαρκώς στελεχωμένα εξειδικευμένα κέντρα και κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει την πορεία χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσίασε τη μείωση των παροξυσμών κατά 80% και των νοσηλειών κατά 90% σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα.
Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ογκολογία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Εμμανουήλ Σαλούστρος, επισημαίνοντας τη συμβολή της πρόληψης και των νέων θεραπειών στη μείωση των θανάτων από καρκίνο.
«Οι επενδύσεις στην υγεία δεν αποτελούν κόστος, αλλά μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ζητώντας τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει την καινοτομία και θα διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, χαρακτήρισε την υποχρηματοδότηση της υγείας και του φαρμάκου πολιτική επιλογή με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην ευημερία, τονίζοντας την ανάγκη για μια βιώσιμη εθνική πολιτική.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033