Εκτενές ρεπορτάζ ενός εκ των μεγαλύτερων Μέσω παγκοσμίως για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Η ανησυχία για την επέκταση των υποκλοπών στην Ευρώπη και η αποστολή δημοσιογράφων των NYT στη χώρα μας.

Μετα το Pollitico και τον Guardian αυτή τη φορά ο “θόρυβος” της υπόθεσης που έχει δονήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα πέρασε στην… άλλη άκρη του Ατλαντικού, απασχολώντας ένα ιστορικό, πανίσχυρο και παγκόσμιας εμβέλειας Μέσο.

Ο λόγος για τους New York Times, οι οποίοι κάνουν εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα φέρονται να βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ξεκινώντας έρευνα για το θέμα.

Η αμερικανική εφημερίδα άλλωστε είχε δημοσιεύσει και στις 27 Ιουλίου σχετικό ρεπορτάζ για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη γράφοντας για “έναν υψηλόβαθμο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα και αρχηγό μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης”, ο οποίος “έγινε στόχος κακόβουλου spyware”.

Αυτή τη φορά, οι NYT επανέρχονται με ένα ακόμα πιο εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, παραθέτοντας λεπτομέρειες και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις σοβαρές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων αλλά και εντοπίζοντας μία ανησυχητική διάσταση των υποκλοπών στην Ευρώπη.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι η έκταση των κυβερνητικών υποκλοπών δεν θα είχε φανεί εάν δεν είχαν προκύψει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η προσπάθεια παγίδευσής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζεται από την Cytrox, εταιρεία που λειτουργεί από την Ελλάδα.

«Μπορεί να παρακολουθήσει, μπορεί να ηχογραφήσει», είπε ο Δημήτριος Μάντζος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι ο ένοχος έπρεπε «να είναι εγχώριος» επειδή τα ελληνικά δακτυλικά αποτυπώματα ήταν παντού. «Είναι πολύ ελληνικό για να το καταλάβουμε, αλλά είναι όλο ελληνικό» πρόσθεσε.

Τέλος, οι New York Times τονίζουν ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση και πώς το κινητό του παγιδεύτηκε και με το Predator.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μόλις την Τετάρτη ο δημοσιογράφος έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για τις καταγγελίες του. «Η αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη είναι μια ευλογία για μένα» δήλωσε ο Θ. Κουκάκης, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι πεπεισμένος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις.

Το δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση Ανδρουλάκη: «Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές μεθόδους».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!