Απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ο υπουργός Εργασίας, «πληρώστε» η σύστασή του στους οικοδόμους
Το δίκαιο αίτημα των οικοδόμων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων μετέφερε στη Βουλή – και συζητήθηκε προχθές με Επίκαιρη Ερώτηση – ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους οι οποίοι είναι οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.
Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας, ΕΦΚΑ, έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985.
Οι περισσότεροι οικοδόμοι σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους, ή αν τα καταφέρουν, τότε το ύψος της σύνταξής τους να διαμορφώνεται στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπονται από τον νόμο. Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αν και αναγνώρισε ότι πάνω από 246 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι αυτές χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδομών που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Πια είναι η αλήθεια; Οι οικοδόμοι που εργάζονται στον κλάδο από την 1/1/1993, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62, όπως όλοι οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα. Αντίστοιχα, από το 2012 με το νόμο Βρούτση αυξήθηκαν και τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 58 στα 60 χρόνια, για τους οικοδόμους που ασφαλίζονται πριν από το 1993. Τέλος ο υπουργός αποκρύβει ότι το δικαίωμα των οικοδομών να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη δεν τους χαρίστηκε, πληρώνουν αυξημένες εισφορές (51%, έναντι 36% στους υπόλοιπους κλάδους) για να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα 60 και στα 62 χρόνια, με κίνδυνο τη ζωή τους.
Έτσι ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις καταβληθείσες εισφορές από τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, μέτρο που περιορίζει τη μαύρη εργασία, αυξάνει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού, όμως αρνείται να τα αποδώσει στους οικοδόμους.
Με τις απαντήσεις που έδωσε, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προκλητικά ζητά από τους οικοδόμους να …πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη, λέγοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων! Όσο για εκείνους που χρειάζονται παραπάνω ένσημα, ανέφερε απλά και κυνικά ότι… «θα χρειαστεί να δουλέψουν παραπάνω». Κι αυτό όταν από την αρχή της χρονιάς οι νεκροί οικοδόμοι στα γιαπιά είναι ήδη 17 και τα «ατυχήματα» είναι καθημερινά, με τα θύματα πολλές φορές να είναι εργάτες σε προχωρημένη ηλικία, που αντί να έχουν βγει στη σύνταξη αναγκάζονται να ανεβαίνουν στο μαδέρι.
Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο Ν. Έξαρχος, απαιτώντας να μη χρηματοδοτούνται με αυτά οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη. Τέλος υπογράμμισε ότι μπορεί το αίτημα των οικοδόμων να είναι δίκαιο όμως δεν θα τους χαριστεί, αντίθετα με όπλο την πανοικοδομική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Νοέμβρη, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν το δίκιο τους, όπως έγινε και στο παρελθόν με αντίστοιχες κατακτήσεις.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!