Κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, νύχτα και από την πίσω πόρτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να καταργήσει τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτούς που ζητωκραύγαζε υποκριτικά ως ήρωες και ταυτόχρονα έστελνε τα ΜΑΤ εναντίον τους, αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της πανδημίας και τους τσάκισε οικονομικά, αυτούς που επέλεξαν την τελευταία πενταετία το ΕΣΥ.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της διάταξης που καταργεί τη μονιμότητα των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ με το άρθρο 82 του Ν.4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει επαναπροκήρυξη της θέσης μετά από 5 χρόνια των επιμελητών  επί θητεία και μονιμοποίηση μόνο στην περίπτωση που αξιολογηθούν για 2η φορά θετικά.

«Επαναφέρει δηλαδή διάταξη του Ν.3204/2003, που όμως είχε καταργηθεί με τον Ν.3754/2009!». Με βάση το ισχύον καθεστώς:

  • Οσοι έχουν δύο κρίσεις στο ΕΣΥ – δηλαδή είτε μετά από επαναπροκήρυξη της ίδιας θέσης, είτε καταλάβουν άλλη θέση σε άλλο νοσοκομείο κ.λπ. – εφόσον συμπληρώσουν 5ετία μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με απόφαση μονομελούς οργάνου διοίκησης – διοικητή.
  • Αν υπάρχει μία κρίση στο ΕΣΥ επί θητεία, με τη συμπλήρωση 5ετίας πραγματικής υπηρεσίας στο ΕΣΥ μονιμοποιούνται με «κρίση» από συμβούλιο εντός του ΝΠΔΔ, που είναι η συνέλευση του Τομέα, έπειτα από εισήγηση για τα τυπικά προσόντα από το γραφείο προσωπικού και για τα επιστημονικά προσόντα από τους εισηγητές του τομέα στην αντίστοιχη ειδικότητα, και εν συνεχεία η απόφαση της συνέλευσης του Τομέα διαβιβάζεται στη διοίκηση της ΥΠΕ για τελική.

Άρα, «ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας ότι δεν αλλάζει τίποτα ΔΕΝ ισχύει. Ο κ. Πλεύρης ή δεν γνωρίζει τι ισχύει, άρα οφείλει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή γνωρίζει πολύ καλά και επιδιώκει με ύπουλο τρόπο να χτυπήσει τη μονιμότητα των γιατρών που δουλεύουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας; Όλοι οι επιμελητές που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας κινδυνεύουν να χάσουν την  θέση τους. 

Πιστεύουμε ότι  ο θεσμός της αξιολόγησης είναι αντιδραστικός, δεν υπηρετεί την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας και αξιοποιείται ως δούρειος ίππος για το χτύπημα της μονιμότητας. Σε τι ακριβώς θα επαναξιολογείται ο γιατρός; Στο αν έχει πτυχίο και τίτλο ειδικότητας; Γιατί αυτές είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εργαστεί ως μόνιμος γιατρός στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατά συνέπεια το θέμα δεν είναι με ποιο τρόπο θα επαναξιολογείται ο γιατρός στα πέντε χρόνια (ατομική κρίση ή επαναπροκήρυξη της θέσης).

ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

  • να καταργηθεί η διάταξη
  • μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών
  • να καταργηθεί ο θεσμός του επιμελητή  επί θητεία και όλοι οι γιατροί που προσλαμβάνονται να διορίζονται σε μόνιμες θέσεις επιμελητών 
  • Η ψήφιση του νόμου αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη συμμετοχή των γιατρών της Ηπείρου στην πανεργατική  ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 ΑΠΡΙΛΗ
  • Απαντάμε με όχι στο ¨ΝΕΟ ΕΣΥ¨ της κυβέρνησης

το Δ.Σ. Της ΕΙΝΗ

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!