Η ένωση νοσοκομειακών ιατρών Ηπείρου, με επιστολή της προς την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με την λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής αναφέρει τα εξής:

Με  έκπληξη  λάβαμε  γνώση από τον ιστότοπο της  Πρυτανείας  για την απόφαση της Γενικής  Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής  με  αριθμό 1033α/  15-11-2022 η οποία ευελπιστούμε ότι δεν εκφράζει τη γνώμη της πλειοψηφίας των συναδέλφων πανεπιστημιακών γιατρών. Ευελπιστούμε επίσης ότι η εν λόγω απόφαση δεν συνδέεται με διάθεση στήριξης της κλιμάκωσης της καταστολής στην διαφορετική γνώμη στην Ψυχιατρική Κλινική.

       Στο πρωτοφανές δελτίο τύπου με ημερομηνία 24-11-2022, το οποίο δεν συνάδει με απόφαση ενός Ακαδημαϊκού Συλλογικού Οργάνου, κατασυκοφαντούνται εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής κλινικής και παράλληλα δίδονται εντολές προς τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ για λήψη μέτρων ενάντια στους «καταγγελλόμενους», χωρίς κανένα θεσμικό και νομικό έρεισμα. 

Γίνεται αναφορά ότι το τμήμα Ιατρικής «ενημερώθηκε για τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική», χωρίς να αναφέρεται από ποιόν ενημερώθηκε η Γενική Συνέλευση και ποιες είναι οι δυσάρεστες εξελίξεις. Το Δελτίο Τύπου εκπλήσσει με τη μονομέρειά του. Για ποιο λόγο, αφού ενδιαφέρεστε για τα τεκταινόμενα στην Ψυχιατρική, δεν καλέσατε τους συναδέλφους ψυχιάτρους και  νοσηλευτές της Κλινικής, προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, προτού προβείτε σε ανακοινώσεις – προστάγματα;  Αντί η Γενική Συνέλευση να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προβλημάτων και να εισφέρει στην επίλυσή τους εκδίδει προχείρως καταδικαστικές ανακοινώσεις.  

Χωρίς να έχει εικόνα των θεμάτων η Γ.Σ. «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις προσπάθειες απαξίωσης του έργου της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και σπίλωσης του Διευθυντή της Καθηγητή κ. Θωμά Υφαντή, από μερίδα εργαζομένων στην ίδια κλινική, προσπάθειες που δεν τιμούν εργαζόμενους που έχουν προσφέρει στην Ψυχική Υγεία».   Από πού  προκύπτει η κρίση αυτή; Κρίση η οποία αποτυπώνεται αβασάνιστα με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς της απαξίωσης, της σπίλωσης και των άτιμων ενεργειών . Κρίση με την οποία  καταδικάζετε αβασάνιστα τους εργαζόμενους ως «μερίδα ενόχων»   σε αντιπαραβολή με τον «Διευθυντή και τους συνεργάτες του».

Τέλος η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής υιοθετώντας αδικαιολόγητα μια πρακτική που αντικειμενικά οδηγεί σε εκφοβισμό και κατ’ ουσίαν αποτελεί προσπάθεια «φίμωσης» των εργαζομένων <<καλεί την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής…>>.   Από πού προέκυψε ότι η Κλινική δεν λειτουργεί εύρυθμα με υπαιτιότητα των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και μήνες προσπαθούν να αποτυπώσουν τα προβλήματα εκείνα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και καλούν σε διάλογο τον Διευθυντή, εισπράττοντας επιθετικότητα, συκοφάντηση και απαξίωση μέσα από τις επιστολές του  προς τη Διοίκηση και τις Διευθύνσεις του νοσοκομείου αλλά και μέσα από την υπηρεσιακή συμπεριφορά του;  Αλλά και με ποιο θεσμικό ρόλο η Γενική Συνέλευση του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής καλεί την Διοίκηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα; Ποια μέτρα και εναντίον ποιών; Μήπως πειθαρχικές διαδικασίες στην «μερίδα εργαζομένων» την οποία καταδικάζει,  μετακινήσεις «ανεπιθύμητου» προσωπικού, ή μήπως κάτι άλλο ;

Αναρωτηθήκατε ποιος δυναμιτίζει το κλίμα στην Κλινική ; Οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν διακαώς διάλογο ή όσοι τον αρνούνται;  Αναρωτηθήκατε γιατί και από ποιόν έγινε η επιλογή να τεθεί ως θέμα ψήφισης στην Γενική Συνέλευση η καταδίκη εργαζομένων στην παρούσα φάση ; Για ποιό λόγο και με ποιό στόχο έγινε η επιλογή να τεθεί ως θέμα ψήφισης η καταδίκη εργαζομένων πριν την προκαθορισμένη (από 1ης Νοέμβρη)  Διοικητική Συνάντηση της Ψυχιατρικής στις 14ης Δεκέμβρη από τον ίδιο τον Διευθυντή, συνάντηση στην οποία βέβαια δεν εμφανίστηκε ποτέ ;

Γνωρίζετε ότι  η Διοίκηση του ΠΓΝΙ ενώ συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ στις 17 Οκτώβρη  «για ζητήματα λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινική» ουδέποτε ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ουδέποτε κατέληξε σε λύσεις οι οποίες  να προκύπτουν από την ολοκληρωμένη διερεύνηση των προβλημάτων ; Αν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης δεν είχαν γνώση αυτού του γεγονότος, είχε γνώση ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και διορισμένο από την κυβέρνηση μέλος στο ΔΣ του ΠΓΝΙ κ. Πέσχος. Δεν σας ενημέρωσε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται ευθεία αναρμόδια παρέμβαση σε μία  εν εξελίξει διερεύνηση των ζητημάτων της Ψυχιατρικής Κλινική ή εν τέλει αυτός ήταν ο απώτερος στόχος;

Σήμερα πλέον οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ψυχιατρική Κλινική λαμβάνουν αιφνιδίως εντελώς απρόσμενη τροπή. Ο Διευθυντής της Κλινικής κ. Υφαντής με email το οποίο απέστειλε στις 5 Δεκεμβρίου σε όλους εργαζόμενους της κλινικής, γνωστοποιεί ότι  «…..αποφάσισα να πάρω άμεσα εκπαιδευτική άδεια για ένα έτος, ώστε να εστιάσω στην ανάπτυξη του δικτύου των Μονάδων αυτών (έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση) και των πρωτοκόλλων λειτουργίας τους και εν γένει στην ανάπτυξη του δικτύου ψυχικής υγείας, αλλά και στην ανάπτυξη των νέων κοινοτικών δομών που εγκρίθηκαν ή που θα διεκδικήσουμε με νέα προγράμματα (Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση, Μονάδες για τις Αναπτυξιακές Διαταραχές, Ιατρεία Μνήμης κλπ)» .  Γνωστοποιεί λοιπόν την πλήρη και αποκλειστική για 1 έτος ενασχόλησή του με την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση για την οποία έλαβε έγκριση η ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ της οποίας είναι μέλος του ΔΣ της,  αλλά και με την διεκδίκηση χρηματοδότησης  των προγραμμάτων, της από 22 Απριλίου πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη Μονάδων για τις Αναπτυξιακές Διαταραχές, Ιατρείο Μνήμης από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο απευθύνεται σε ΝΠΙΔ-ΜΚΟ και Ιδιώτες,  για να τις στεγάσει  στο κτίριο του ΚΨΥ το οποίο ενοικιάζει το ΠΓΝΙ από το ΓΝ.Χ/κώστα έναντι του ποσού των 2.665 ευρώ/μήνα. Ο Διευθυντής μεν φεύγει για 1 έτος, οι καταγγελλόμενοι δε συνάδελφοι μένουν στην Κλινική, για να συνεχίσουν τη λειτουργία της. Με άλυτα τα προβλήματα για τα οποία αγωνίζονται συλλογικά για την επίλυσή τους.

Αναλογίστηκε άραγε η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής την επίπτωση της απόφασής της στους φοιτητές της Σχολής,  οι οποίοι εξέφρασαν δια του ΔΣ του συλλόγου τους τον έντονο προβληματισμό τους στην Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΗ, στις 28-11-2022,  για το γεγονός ότι η αίσθηση ασφάλειας για την ποιότητα της προπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσής τους αλλά και για την παροχή ειδικότητας στην εν λόγω κλινική, τραυματίζεται από την καχυποψία που γεννούν οι ανυπόστατες καταδίκες για ύπαρξη γιατρών και λοιπών εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική, οι οποίοι με «άτιμες ενέργειες απαξιώνουν το έργο της κλινικής και σπιλώνουν πρόσωπα» ;

Είναι η πρώτη φορά  που  η Ιατρική Σχολή τοποθετείται για ένα ζήτημα λειτουργίας μιας κλινικής και το πράττει με τον πλέον ατεκμηρίωτο και πρόχειρο τρόπο, χωρίς να υπάρχει καν ως  θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης. Η λήψη θέσης για τα πραγματικά προβλήματα στελέχωσης, ασφάλειας και λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής από την Ιατρική Σχολή  μετά από διερεύνηση όλων των  πτυχών της πραγματικότητας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής. Σας γνωστοποιούμε ότι οι συνάδελφοι της Κλινικής βρίσκονται στην διάθεσή σας, με την προσδοκία ότι η αγωνία σας για την ανάδειξη της αλήθειας ως κριτήριο επιλογής αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης της λειτουργίας της Κλινικής προς όφελος των ασθενών της, αποτελεί την μοναδική πρόθεση σας .

Κατόπιν των ανωτέρω το στοιχειώδεςκαθήκον της Γ.Σ. είναι να ανακαλέσει άμεσα το δελτίο τύπου και να αποκαταστήσει την αλήθεια μέσα από την διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων, δίνοντας έτσι πραγματική «χείρα βοηθείας» στην Ψυχιατρική Κλινική για την οποία υπήρξε αυθόρμητο το ενδιαφέρον της. Επίσης καθήκον της Πρυτανείας είναι να αποσύρει άμεσα  την εν λόγω ανάρτηση από τον ιστότοπό της.

Καλούμε τον σύλλογο εργαζομένων του ΠΓΝΙ για πολλοστή φορά, να ανακαλέσει την εχθρική του στάση απέναντι  στο πρόσωπο των αυθαιρέτως καταγγελλόμενων εργαζόμενων της Ψυχιατρικής Κλινικής τασσόμενος  υπέρ «του Διευθυντή και των συνεργατών του» και να λάβει θέση,  ασκώντας το στοιχειώδες καθήκον του να προστατεύσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια των δικών του μελών. 

Καλούμε την Διοίκηση του ΠΓΝΙ να αναλάβει τις ευθύνες της,  τουλάχιστον στα ζητήματα στελέχωσης και ασφάλειας ασθενών και εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική, αφού στα ζητήματα  της προσβολής της επαγγελματικής αξιοπρέπειας εργαζομένων  έχει λάβει εχθρική, προς το παρόν, θέση,  για να στηρίξει την υλοποίηση μιας ΣΔΙΤ, η οποίο δεν είναι επωφελής για το ΠΓΝΙ αλλά είναι επωφελής για μια ΜΚΟ και την κυβερνητική πολιτική και μόνο.

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Η.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

       ΧΗΤΟΥ ΖΩΗ   ΠΑΠΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!