• Γράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης

Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA

Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής

Κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Renewable Energy Journal

 

Με θλίψη και αγανάκτηση βλέπουμε να διακινείτε μέσα και από προβολές σε πλατείες χωριών και στην Ήπειρο το γνωστό στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προπαγανδιστικό και σκοταδιστικό «ντοκιμαντέρ» «Ο ασκός του Αιόλου» (2016). Μοναδικός στόχος είναι να παραπληροφορήσει τους μη ενημερωμένους πολίτες, να δημιουργήσει μίσος  και να διασπείρει κοινά δαιμόνια στην τοπική κοινωνία.

Το «ντοκιμαντέρ» αυτό ξεχειλίζει από τεχνοφοβία κινείται στο, γνωστό στον κλάδο μας, λαϊκιστικό άξονα της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού με την άκριτη ενοχοποίηση της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Προσπαθεί να επηρεάσει το θεατή με σαφέστατα υπονοούμενα για την ηθική ακεραιότητα και τη νομιμότητα των πράξεων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και να απαξιώσει έτσι στα μάτια της κοινής γνώμης την αιολική ενέργεια.

Χρησιμοποιείται από «Επιτροπές Αγώνα» (επαγγελματιών αγωνιστών) ενάντια έργων αιολικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να δημιουργήσει φόβο, σύγχυση και να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά σχεδιαζόμενων επενδύσεων αιολικών πάρκων, στερώντας τους κατοίκους να ενημερωθούν για το οφέλη που μπορεί να τους παρέχει η αιολική ενέργεια.

Ουσιαστικά αποτελεί εργαλείο παραπληροφόρησης και διάδοσης fake news, παραπλανώντας τους κατοίκους, στερώντας τους την αξιόπιστη ενημέρωση. Από το πρώτο λεπτό υπάρχει πρωτοφανής μονομέρεια και ανισορροπία στην παρουσίαση του θέματος και δεν παρουσιάζεται εσκεμμένα κανένα πλεονέκτημα της αιολικής ενέργειας, ούτε στοιχεία για την συνεισφορά της στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε τα οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Εμπεριέχει εκατοντάδες ψέματα, ψευδή στοιχεία, φθηνούς εντυπωσιασμούς και στερείται κάθε αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η σκοπιμότητα των «δημιουργών» του ντοκιμαντέρ είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την αιολική ενέργεια και η προώθηση των σταθμών ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη ή της πυρηνικής ενέργειας. Το ντοκιμαντέρ πλήττοντας την αξιοπιστία και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. 

Δεν παρουσιάζεται η άποψη κάποιου ειδικού για την αιολική ενέργεια, μόνο ακραίες απόψεις για δημιουργία εντυπώσεων και καλλιέργεια κλίμα μίσους.

Το ντοκιμαντέρ που προβάλλατε στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και πλήττει άδικα την αιολική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γενικότερα, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην Ελλάδα, την Ευρώπη και Παγκόσμια, όπως έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική όμως: 

  • Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
  • Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
  • Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
  • O εκπεμπόμενος θόρυβος από ένα αιολικό πάρκο είναι πολύ μικρός (45db(A)) σε απόσταση 200m (όσο έχει και ένα ήσυχο γραφείο ή ένα σπίτι). Δεν εκπέμπει υποήχους ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
  • Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εξοικονομεί πολύτιμους υδάτινους πόρους που καταναλώνονται σε απαράδεκτο βαθμό (πχ. νερό), ειδικά στην περίπτωση της ψύξης των θερμοηλεκτρικών μονάδων.
  • Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
  • Ελκύει επενδύσεις και ενισχύει τη διεθνή εικόνα και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
  • Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
  • Υπάρχει εισροή εσόδων στην τοπική αγορά με διάφορες μορφές, όπως για εργασίες και εργολαβίες κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων, για αγορά προμηθειών και υπηρεσιών, για αντισταθμιστικά έργα, καθώς και με χορηγίες, ενισχύσεις τοπικών συλλόγων, σχολείων και κοινωνικών υποδομών κ.λπ.
  • Αποδίδεται το ειδικό τέλος (3%) που παρακρατείται από τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) των αιολικών πάρκων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων και στους οικιακούς καταναλωτές για μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
  • Δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. Οι έρευνες καταλήγουν στην Ελλάδα για 0,3 τοπικές μόνιμες θέσεις εργασίας ανα εγκατεστημένο ΜW.
  • Αντισταθμιστικά οφέλη με αναπτυξιακά έργα  στις περιοχές εγκατάστασης τους.
  • Συμβάλλουν στην βελτίωση των τεχνικών υποδομών της περιοχής με τις οδούς πρόσβασης και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης οικοτουρισμού, αύξησης τουρισμού μέσω επισκέψεων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων, εναλλακτικού αθλητισμού (αγώνες ορεινού δρόμου, πεζοπορίες).
  • Τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται κατά 85-90% ενώ μπορούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Δημιουργεί σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα (έως και 35% του κόστους επένδυσης κατά τη φάση της κατασκευής ξοδεύεται στην εγχώρια αγορά, όπως σε έργα υποδομής (οδοποιία, θεμελιώσεις, διαπλατύνσεις), ηλεκτρολογικά έργα, εξοπλισμούς, υπηρεσίες και πυλώνες. Πάνω από το 80% του κόστους λειτουργίας των αιολικών πάρκων ξοδεύεται στην Ελλάδα.

 

Όλα τα παραπάνω είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα μέσα από πλήθος μελετών αλλά και από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα (4114MW στην Ελλάδα, 744.000 MW στον κόσμο).

Τα πρώτα αιολικά πάρκα υλοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από τη ΔΕΗ και από το 1999 ως σήμερα η συνολική ισχύς τους αυξήθηκε κατά 385%. Σήμερα καλύπτουν το 20,4% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (Στοιχεία ΔΑΠΕΕΠ) και προβλέπεται σύμφωνα με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή) η ισχύς του να ξεπεράσει τα 7.000MW από τα 4.114MW που είναι σήμερα.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα είναι πλέον παγκόσμιος μονόδρομος και γι αυτό η Ελλάδα οφείλει να καταφέρει να αξιοποιήσει το μοναδικό πλούτο που η αιολική ενέργεια, αλλά και η υδροηλεκτρική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμία, η βιομάζα, με τις οποίες είναι προικισμένη η Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας, δηλαδή ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες για την αιολική ενέργεια μπορείτε να βρείτε στο www.ask4wind.gr, όπου αποδομούνται όλοι οι γνωστοί μύθοι που αναμεταδίδονται εδώ και 20 έτη στην Ελλάδα.

Όσο αναφορά το «δημιούργημα» αυτό, δε θα πρότεινα να χάσετε το χρόνο σας, μια καλοκαιρινή βόλτα με ένα δροσερό ποτό, ή ένα θερινό σινεμά είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!