Ο «Αγωνιστής» στοιχειοθετούνταν στο τυπογραφείο του Παναγιώτη Τσιμογιάννη στην οδό Παπάζογλου κοντά στο Καπλάνειο Ιδρυμα, και τυπώνονταν στο τυπογραφείο του Θωμά Παναγιωτίδη στην οδό Ανεξαρτησίας. Τα γραφεία της εφημερίδας στεγάζονταν στον ίδιο χώρο που ήταν και τα γραφεία του ΕΑΜ (σήμερα οδός Δωδώνης), δίπλα από τον κινηματογράφο «Γρανάδα» και απέναντι από το Ρολόι της πόλης και την 8η Μεραρχία, στο σπίτι του Ιασωνίδη. Ολοι οι εργαζόμενοι των γραφείων είχαν για στέκι τους το εστιατόριο «Υπόγειος Παράδεισος», που βρισκόταν κοντά στα γραφεία, στο στενό που έβγαζε στα Δημοτικά Λουτρά (σημερινή Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη). Οι εργαζόμενοι των γραφείων του ΕΑΜ και του «Αγωνιστή» που δεν ήταν από τα Γιάννενα έτρωγαν και κοιμούνταν σε ένα μικρό σπιτάκι στην περιοχή του Αρχιμανδρειού.
Μετά από επίθεση που έγινε από παρακρατικούς σε χειριστές του τυπογραφείου που μετέφεραν τις σελίδες για να τις πάνε στο πιεστήριο, οι αδελφοί Χαντζή που ήταν στελέχη του ΕΑΜ, παραχώρησαν το τυπογραφείο και το πιεστήριο του πατέρα τους που βρισκόταν δίπλα στο τυπογραφείο του Τσιμογιάννη. Ετσι, οι σελίδες του «Αγωνιστή», από μία εσωτερική πόρτα, πήγαιναν για στοιχειοθέτηση στο διπλανό κτίριο των αδελφών Χαντζή.
Ύστερα από αλλεπάλληλες επιθέσεις παρακρατικών, και τελικά της Ασφάλειας, το Νοέμβρη του 1946, ο «Αγωνιστής» σταμάτησε να εκδίδεται. Η Ασφάλεια έκανε έφοδο και συνέλαβε το προσωπικό του «Αγωνιστή». Τους έκλεισαν στο παλιό παγοποιείο ΦΙΞ και στη συνέχεια τους έστειλαν εξόριστους στην Ικαρία.
Ο «Αγωνιστής» εκτιμήθηκε από τους Γιαννιώτες. Ξεκίνησε με λίγα ημερήσια φύλλα και έφτασε τα 4.000 φύλλα μέχρι το Νοέμβρη του 1946 όταν η ασφάλεια τον έκλεισε. Φύλλα της εφημερίδας στέλνονταν σε διακινητές σε χωριά των Ιωαννίνων, αλλά και ταχυδρομικά σε συνδρομητές στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς και σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Σήμερα δε σώζεται όλο το αρχείο του «Αγωνιστή».
Διευθυντές της εφημερίδας ήταν οι: Φωκίων Μαρνέλης και Θωμάς Σούλης. Μετά την ψήφιση των εκτάκτων μέτρων διευθυντές έγιναν πολλοί καθώς τη θέση των προηγούμενων που συλλαμβάνονταν, έπαιρναν άλλοι. Με τις καταγγελίες που έκανε ο «Αγωνιστής» για την τρομοκρατία, από τις στρατιωτικές αρχές θεωρούνταν παράβαση του νόμου και οι διευθυντές πέρναγαν από δίκη και καταδικάζονταν. Ο K. Βλάχος θυμάται, απ’ αυτούς, το Μιχάλη Χριστογιώργο, Πάνο Νικολό, Γιώργο Σιαράβα, Αλέξη Χαραλάμπη και τελευταίο το Στέφανο Παπαϊωάννου. Πέρασαν κι άλλοι που, όμως, δεν τους θυμάται. Στο δημοσιογραφικό προσωπικό της Εφημερίδας θυμάται τους: Βασίλη Γκουγιάννο (έγραφε το πολιτικό άρθρο), Τάκη Αδάμο, Πάνο Μαρνέλη, Θωμά Σούλη, Χρήστο Λαμπράκη, Αγγελο Χατζή, Παυλίδη, Βασίλη Φανίτσιο, Γιάννη Ζώη (στενογράφος, έπαιρνε τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο), εκτός των άλλων.
Ακόμα, στη Διαχείριση της εφημερίδας εργάζονταν και οι: Γιώργος Στύπας, Ναπολέων Τσάντης, Γιώργος Κρίκης, Νίκη Κρίκη, Κώστας Τζουβάρας, Γιάννης Μούζιος, Βαγέλης Τρίχας, Κώστας Βλάχος, Θεοχάρης Μαριόλας, Θωμάς μπράγιας και άλλοι. Ενώ στους Τυπογράφους ήταν οι: Φάνης Δαγκλής, Βασίλης Φωτιάδης, Βαγγέλης Κασιούμης, Βασίλης Καμηνάς, Θανάσης Καραμπέρης, Παναγιώτης Τσιμογιάννης, Νίκος Τσιμογιάννης Γιώργος Χήτας, Δημήτρης Παπαγεωργίου (Γλυκής), Πέτρος Ζιάκος, Θόδωρος, Γρατσανίτης Χαρίλαος, Μιχάλης Μανώλης, Κουρής και άλλοι. Και, τέλος, ως Πιεστές εργάζονταν οι: Γιώργος Κασιούμης (Ντάρλας), Ευριπίδης Θεμελής, Γκαντρής, Τσακανίκας.

«Ο Αγωνιστής» των Ιωαννίνων | ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!